Dieta s nízkým obsahem sacharidů působí na mozek jako droga

Pokud znáte člověka, co se stravuje jídelníčkem s vyřazením sacharidů, možná jste si všimli, že dotyčný pořád o své dietě mluví. Není divu, jeho mozek je v podobném stavu jako po požití extáze. Ačkoli jsou sacharidy obecně velmi atraktivní živina, když se jejich obsah ve stravě sníží, mozek začne pociťovat euforii. Jenže obecně spalování tuků namísto cukrů není v dlouhodobém měřítku zdravé.

Dochází při něm k zvýšení hladiny ketonů v krvi, hrozí ztráta vápníku v kostech, zvýšená tvorba ledvinových kamenů a další, metabolické potíže.

Pozor u mladých lidí

Nízkosacharidová dieta napodobuje účinky kyseliny gama-hydroxymáselné (γ-hydroxymáselné) známé pod zkratkou GHB. Ta byla původně objevena jako anestetikum, ale kvůli negativním vedlejším účinkům na dýchací a oběhovou soustavu se přestala používat.

Je však oblíbená u mladých milujících klubovou scénu, neboť jim pomáhá protančit bez potřeby jíst a pít mnoho hodin během celé noci. A zneužívají ji jako anabolikum také sportovci toužící po rychlém růstu svalové hmoty.

Nebezpečné vedlejší účinky

Tělo na nízkosacharidové stravě začne spalovat tuky více než cukry. Domnívá se, že hladoví a přepne do stavu spalování tukových zásob. Tato ketodieta vede k zvýšení hladiny ketonů v krvi. Játra se snaží metabolit acetoacetát vznikající trávením tuků přeměnit na stabilní beta-hydroxybutyrát – BHB. A ten právě působí podobně euforicky na mozek jako GHB.

Gama-hydroxybutyrát se nachází v mozku přirozeně v malé míře jako nervový přenašeč. Podávání syntetické formy ve vyšší dávce působí jako droga extáze. A podobné účinky vyvolává zvýšení hladiny beta-hydroxybutyrátu.

„Keto dieta či chcete-li dieta s minimálním příjmem sacharidů může být lákavá forma, jak se uvést do rauše. Ale je to strava s řadou negativních vedlejších účinků,“ tvrdí Andrew Brown v článku pro magazín Conversation.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat