Jíte málo zeleniny? Prozradí vás modřiny i paměť

Všichni víme, že bychom měli sníst minimálně tři porce zeleniny každý den. Jenže ruku na srdce – většina z nás se k tomuto množství ani nepřiblíží. A to je chyba. Možná i váš organismus se vám snaží dát najevo, že jej, co se příjmu zeleniny týče, zanedbáváte. Jak?

Občas stačí naslouchat vlastnímu tělu, abychom zjistili, že je něco špatně. A tak vám možná organismus už nějakou dobu signalizuje, že by bylo fajn, pokud byste mu poskytli nějakou tu zeleninu navíc, ale vy jste si toho ještě nevšimli. Na co si dát pozor?

Modřiny, kam se podíváš

Stačí vám jen brnknout například o zeď a hned vám vyrazí modřina? Máte jich v poslední době víc než obvykle? Pak vám podle dr. Garyho Goldenberga z Mount Sinai Hospital může chybět vitamin C. Ten totiž hraje důležitou roli v pevnosti stěn našich cév, a tak pokud ho máte nedostatek, jsou cévy mnohem zranitelnější a vy náchylnější k modřinám. Ve které zelenině vitamin C najedete? Dokonalou zásobárnou, jež strčí do kapsy i leckteré ovoce, jsou papriky, brokolice nebo květák a zelí (především to kysané).

Nepříjemná zácpa

Ačkoli se o zácpě příliš nemluví, dokáže pořádně znepříjemnit život! Na vině přitom bývá většinou naše stravování, především nedostatek vlákniny v našich pokrmech. Právě ta totiž dokáže postavit střeva zase do latě a zajistit pravidelné vyprazdňování. A tak zapomeňte na projímadla a zařaďte na jídelníček pořádnou dávku zeleniny. Uvidíte, že se vám zažívání po nějaké době zase spraví.

Neustálý hlad

Ovšem nedostatek vlákniny ve stravě může mít také za následek, že neustále bojujete s vlčím hladem. Začínáte hodinku dvě po obědě zase hledat, co byste tak ještě slupli? Pak je možné, že jste si k němu zapomněli dát salát, který by vás zasytil na delší dobu. Příště si pěkně namísto hranolek dopřejte luštěniny a místo dezertu zeleninu!

Ručička nahoru

Pokud přibíráte na váze, může za tím stát také nedostatek zeleniny. Jak to? Je to jednoduché – když nejíte zeleninu, pravděpodobně jíte mnohem víc nezdravých a kalorických potravin. A to se samozřejmě musí projevit na vaší postavě. Člověk samozřejmě nemůže být živ jen ze zeleniny (ani když se snaží zhubnout), ale zvýšení jejího příjmu rovná se snížení příjmu kalorií a také méně mlsání.

Nevysvětlitelná únava

Přemýšlíte, proč jste pořád vyčerpaní, když spíte doporučených 8 hodin denně? Nejspíš vašemu tělu chybí důležité živiny. A většinu z nich – vitaminů, minerálů a antioxidantů – vám může zajistit právě zelenina. Zkuste si namísto další kávy skočit pěkně pro salát! Pravidelná konzumace dostatečného množství zeleniny ve vyváženém jídelníčku s únavou rychle zatočí!

Děravá paměť

Zapomínáte, co jste měli udělat, co si nezapíšete, do 5 minut už nevíte, máte potíže se soustředěním? Možná vám podle studie z Tufts University chybí lutein, který podporuje paměť. A ten najdete v některých zeleninových zázracích. Kterých? Tak například v mrkvi, špenátu, salátu, brokolici, dýni nebo v kukuřici.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat