Zbytečné chyby začínajících běžců. Nedělejte je také

Hned ze startu šlápnete do pedálů a závodíte s větrem? Jsou vaše boty dělané spíš na silnici, ale vy v nich brázdíte louky a lesy? Tím jdete na ruku problémům, které vás připraví o potěšení ze sportu i celkovou motivaci!

Jaro je ideálním obdobím pro zahájení „běhacího programu“. Když je venku krásně a slunce svítí, prostě neexistuje žádný důvod, proč byste neměli vklouznout do tenisek a vyrazit spalovat kalorie. Vidíte to stejně? Nastudujte si čistě pro jistotu nejčastější chyby začátečníků. Ať se jim můžete vyvarovat!

Příliš rychlý start, který vás odrovná

Běh je sport, ve kterém se k pokroku musíte zkrátka dopracovat. Největším omylem nováčků je, že zařadí hned ze startu bleskovou rychlost, a vyčerpáním skončí ještě dřív, než vůbec očekávali. Tudy cesta nevede! Jděte na to pozvolna a pomalu, začněte mírným tempem a postupně jej navyšujte. To zajistí nejen příjemnější běh, ale i budování vytrvalosti.

Nevhodné boty. Tady se šetření nevyplácí

Možná si myslíte, že vaše nohy se cítí dobře a nemají si nač stěžovat. Nedělají se jim puchýře, tak o co jde? Věřte, že špatná obuv může zavinit nejrůznější neočekávané problémy – bolesti kloubů, kotníků, kyčlí, a dokonce i ramen. To je pádný důvod ke ztrátě chuti ke sportu! Pokud si v tomhle nejste jistí, nechte si v obchodě poradit. Vyškolený pracovník vám podle vaší chůze, vyvíjeného tlaku na chodidla i terénu, po jakém se nejčastěji vydáváte, najde nejvhodnější alternativu. Správná bota posune váš běh na zcela jinou úroveň!

Stanovení nereálných cílů. Na to pozor

Je velmi snadné vzhlédnout se v tom, jak to dělají ostatní – a snažit se jim vyrovnat. Zdravá motivace je jedna věc, ovšem nic se nemá přehánět. Pokud chcete na první dobrou, bez předchozího tréninku, uběhnout sprintem pět kilometrů, jak to asi dopadne? Přijde únava, bolest, nadšení vás brzy přejde a s ním i veškeré sportovní ambice. Držte se zpočátku při zemi a stanovte si raději menší a splnitelné cíle. Až získáte sílu a kondici, můžete se zase posunout o kousek dál.

Nesprávné palivo. Takhle to nepůjde

Jako auto nemůže jet bez plynu, stejně tak vy nemůžete provádět fyzickou aktivitu bez správného pohonu. Sportovat nalačno, nebo naopak s plným žaludkem, je zcela nežádoucí. Jaká je tedy zlatá střední cesta? Hodinu před během si dopřejte malou svačinu v podobě celozrnného pečiva se sýrem, nebo toastu s vejcem. To je ideální pokrm, ze kterého získáte potřebné množství bílkovin, sacharidů a tuků. Nezapomínejte ani na pitný režim, protože bez něj byste daleko nedoběhli…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat