Klíčem k úspěchu při hubnutí je každodenní stoupání na váhu

Hubnutí vyžaduje většinou nejen pevnou vůli a odhodlání, ale také osvojení si několika základních prvků chování. Podle vědců z Filadelfie je klíčovým pro úspěšné zbavení se nadbytečných kil, aby člověk každý den stoupal na váhu. Mapování malých posunů k lepšímu jednak motivuje, ale vážení funguje také jako kontrola dodržování diety a cvičení.

Když totiž člověk přibere, na váze to ihned zjistí. Což ho nutí změnit životní styl a snažit se usilovněji.

„Pravidelné každodenní vážení může motivovat k dodržování zdravé stravy a usilovnějšímu cvičení. Poskytuje člověku důkaz, že toto chování je účinné při snaze zhubnout či znova nenabrat. Podobně když člověk přibere, tak ho tato informace silně motivuje ke změně,“ tvrdí doktorka Meghan Butryn z Drexelovy univerzity ve Filadelfii.

Její výsledky se opírají o sledování 294 žen při hubnutí. Ženy, které se pravidelně vážily, zhubly nejvíce a bylo mezi nimi nejméně těch, které během sledovaného období naopak přibraly.

Proč už neklesá?

Po celé dlouhé týdny jste pozorovala postupný pokles ručičky na váze, jenže ta se najednou zastavila a ne a ne se pohnout? Za zastavením úbytku váhy může být hned několik důvodů. Které jsou ty nejčastější?

Přestala jste hlídat porce

I když zpočátku jste si všechno odvažovala a kalorie počítala úplně vzorově, teď už to máte přece v malíčku, a tak si jídlo nandáváte od oka. Jenže u některých potravin může být i pouhá lžíce navíc velký rozdíl! A kalorie tiše narůstají, aniž byste si toho byla vědoma. Zkuste si více hlídat porce – možná už nemusíte vážit a počítat, často by se stačilo jen víc soustředit.

Až moc se odměňujete

Motivovat se dobrůtkami je sice dobrý způsob, jak se odměnit za to, že jste uběhla o nějaký ten kilometr navíc apod., ale nic se nesmí přehánět. Ten uběhnutý kilometr totiž z hlediska vlivu na vaši štíhlou postavu může čokoláda nebo pochoutka z fast foodu úplně pohřbít. To se spíš odměňte něčím hezkým než něčím k jídlu…

Mimo posilovnu se nehýbete

Je sice hezké, že už dva měsíce poctivě navštěvujete místní fitness centrum nebo pravidelně běháte, ale pokud je to jediný váš pohyb, po nějaké době to přestane stačit. Takže zařaďte pohyb do běžného života – choďte častěji pěšky, nepoužívejte výtah atd.

Ulevujete si

První úspěch se dostavil, jste o něco hubenější, a tak se v zápalu radosti trochu přestanete hlídat. Ne tak, aby šla váha zase nahoru, ale dost na to, aby vaše tělo odmítlo shodit ty poslední dva kilogramy, které vám chybějí do vysněné hmotnosti. A nejde jen o jídelníček. Návštěvu fitness centra občas odvoláte, případně polevujete v tréninku. Jsme zkrátka jenom lidé. Ovšem jestli se opravdu potřebujete s těmi několika posledními kilogramy rozloučit, tento přístup vám k vysněnému cíli nepomůže.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat