Cukr je návykový jako kokain. Vysazení provází těžké abstinenční příznaky

Konzumace všudypřítomné sacharózy – řepného a třtinového cukru – dosáhla v posledních dvaceti letech extrémní míry a decimuje zdraví většiny populace. Důvod, proč cukr přidávají výrobci potravin i do masných či jiných výrobků, které cukr tradičně neobsahovaly, je jednoduchý. Sacharóza je návyková jako kokain a u lidí vyvolává závislost na konzumaci těchto potravin.

Potvrdili to vědci z Kansasu s tím, že vyřazení sacharózy z jídelníčku může u mnoha lidí vyvolat těžké abstinenční příznaky včetně depresí.

Vliv na cetra potěšení

Cukr (sacharóza) vyvolává v mozku stejné reakce jako kokain. Konzument tak může mít silnou chuť na něj, může se jím přejídat a může při vysazení zažívat těžké abstinenční příznaky. Vysazení cukru může vést k depresím a poruše pozornosti s hyperaktivitou.

Podle vědců z Institutu Saint Luke´s Mid-America Heart v Kansas City vyvolává rafinovaný cukr stejnou reakci v centrech odměny v mozku jako drogy. Obě látky vedou k vyloučení dopaminu a jiných slast působících látek.

„Konzumace cukru produkuje účinek podobný tomu, který má uživatel kokainu, mění náladu a to zřejmě ovlivňováním centra odměny a potěšení,“ tvrdí doktor James DiNicolantonio.

Když evoluce nestíhá

Lidský mozek se miliony let vyvíjel v prostředí chudém na cukry. Glukóza, fruktóza a sacharóza (a další disacharidy) byly vzácné a vyskytovaly se jen v ovoci a medu. Mozek se naučil tyto vzácné suroviny vyhledávat, protože mu rychle poskytovaly cenný zdroj energie. Jenže posledních sto let se situace změnila. Cukr se začal produkovat ve velkém a v jídelníčku začal dominovat.

Evoluce ale tak rychle není schopna reagovat, proto dnes čelíme problémům souvisejícím s nadměrnou konzumací cukru – obezitou, chorobami srdce a cév, diabetem 2. typu a dalšími.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat