Břišní tuk může podporovat vznik rakoviny

Vědci z Michiganu zřejmě odhalili biochemickou příčinu, která stojí za vztahem mezi obezitou a vyšším rizikem rozvoje maligní rakoviny. Tukové buňky v břiše totiž produkují bílkoviny, které mají silně karcinogenní účinky a mění zdravé buňky v buňky zhoubného nádoru.

Viscerální obezita (tuk uložený v břišní dutině a způsobující vyboulení břišní stěny) přitom prokazatelně souvisí s vysokým rizikem vzniku rakoviny prsu, tlustého střeva prostaty, močového měchýře a ledvin.

„Náš výzkum naznačuje, že index BMI není nejlepší indikátor předpovědi rizika rakoviny. Je to břišní obezita a především hladina fibroblastového růstového faktoru 2 (FGF2), která lépe předpoví riziko rozvoje rakovinných buněk,“ tvrdí profesor Jamie Bernard z Michigan State University.

Čím více má člověk buněk viscerálního (uvnitř břicha) tuku, tím vyšší má také hladinu FDF2 a tím více je i ohrožen onemocněním zhoubnou rakovinou.

Pozor na srdce

Zásobám tuku ukládajícím se na horním okraji pánve v oblasti pasu se někdy říká také křídla lásky. Většinou jsou jedním z varovných signálů, že člověk nežije zdravě. I když je na zbytku těla poměrně štíhlý, tyto tuky v oblasti pasu působí zhoubně na metabolismus a zdraví srdce a cév. Do deseti let od nárůstu křídel lásky se zvýší riziko onemocnění srdce téměř o pětinu.

Choroby srdce a cév jsou přitom nejčastějším zabijákem dneška. Tuk z křídel lásky se podle vědců z Florida Atlantic University šíří do jater a svaloviny a zvyšuje riziko inzulinové rezistence a dalších metabolických poruch se závažnými důsledky na zdraví.

„Hlavním faktorem podporujícím nástup metabolického syndromu je nadváha či obezita. Obezita je v dnešním světě příčinou předčasného úmrtí závažnější než kouření,“ tvrdí doktor Charles Hennekens z Floridy.

Křídla lásky má dnes na Západě většina z dospělé populace. A všichni tito lidé jsou vážně ohroženi chorobami srdce a cév.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat