Při depresi by mohly pomoci protizánětlivé léky

Deprese může vzniknout také jako čistě fyzický problém. Tvrdí to profesor Ed Bullmore z Cambridge. Podle něj totiž po zranění či psychickém otřesu dojde k přílišné aktivaci imunitního systému, který se včas nevypne a vyvolává chronické záněty v těle. Ty pak v mozku vedou k rozvoji depresivních onemocnění.

Potom ale nemá smysl podávat člověku antidepresiva, nýbrž jeho potíže odezní řešením zánětů.

„S ohledem na náladu existuje velmi silný vztah mezi záněty a depresivními symptomy, o tom nemůže být pochyb. V experimentálním výzkumu je dokázáno, že když léčíte člověka protizánětlivými léky, třeba interferonem, velká část se zbaví také depresí,“ svěřil profesor Bullmore deníku The Telegraph.

Podle něj lidem často ulevuje od depresivních symptomů pouhé podání aspirinu. Ale samoléčení v tomto případě nedoporučuje. Deprese jsou velmi vážným onemocněním, které může mít nejrůznější příčiny a vždy je zapotřebí tento stav konzultovat s odborníky.

Narovnejte se

Se zajímavou teorií přišli nedávno také vědci z University of Auckland. Lidé, kteří se hrbí – třeba i při sezení za pracovním stolem – mnohem častěji trpí depresí. A pokud se naučí stát či sedět zpříma, narovnat páteř, depresivní symptomy u většiny z nich zmizí.

Sezení a stání zpříma zlepšuje sebevědomí a náladu u zdravých lidí, kteří depresí netrpí. To už bylo v minulosti prokázáno. Ale u těch, u nichž se už tato psychická obtíž rozvinula, může mít význam naučit se sedět a stát zpříma.

„Ve srovnání se sezením ve shrbené pozici má sezení zpříma pozitivní vliv na lidskou psychiku, člověk se cítí hrdý na svůj úspěch, zvyšuje se jeho odolnost při neřešitelném problému a dodává mu pocit sebevědomí při prosazování svých myšlenek. Náš výzkum také naznačuje, že sezení zpříma zvyšuje bdělost a nadšení, omezuje strachy a úzkosti a zvyšuje sebevědomí ve stresujících situacích,“ tvrdí doktorka Elizabeth Broadent z University of Auckland.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat