Neschopnost zažívat potěšení je předzvěst nespavosti a depresí

Neschopnost zažívat potěšení může být prvním varováním, že člověk bude trpět nespavostí a depresemi. Neurologové ze Severní Karolíny potvrdili, že lidé mající sníženou aktivitu v centrech mozku zpracovávajících potěšení z dobrého, začnou velmi často trpět nespavostí a také depresemi.

Ne všichni lidé, kteří trpí nespavostí, musejí začít trpět také depresemi. Ale tyto dvě obtíže spolu často souvisejí. A jedinci, kteří trpí jistou formou anhedonie – neschopností užívat si příjemné věci – jsou ohroženi nespavostí a depresí více. Naopak jedinci, kteří sice trpí nespavostí, ale reagují na potěšení normálně, jen zřídka začnou trpět i depresemi.

„Míra citlivosti, s níž váš mozek reaguje na odměnu, je jistou ochranou před… nespavostí a depresí,“ uvedl profesor Ahmad Hariri z Duke University v rozhovoru pro Live Science.

Jinými slovy lidé, kteří v jeho výzkumu nespali dobře, ale jejich centrum pro odměnu se aktivovalo při zažívání příjemného, jen zřídka trpěli i depresemi. Naopak u těch, jejichž mozek na odměnu nereagoval patřičně a kteří trpěli nespavostí, velmi často zažívali také deprese.

Roli v procesu hraje nucleus accumbens, které je součástí striata (bazálních ganglií koncového mozku).

Spánek nade vše

Nic přitom neovlivní v životě člověka zdraví tak výrazně jako kvalita spánku. Nedávno to potvrdili také vědci z Warwicku po sledování třiceti tisíc osob po dobu čtyř let. Změna kvality spánku totiž ovlivní celkové zdraví a kondici rychleji a výrazněji než změna jakéhokoli jiného prvku životního stylu. A přitom spát zdravě je také metoda nejlevnější.

Změnit jídelníček, začít víc cvičit a další aspekty stojí vždy více než začít kvalitně a dostatečně dlouho spát.

„Nejde přitom jen o délku spánku. Největší přínos pro zdraví plyne ze zlepšení kvality vašeho spánku. Je to nejúčinnější, nejjednodušší a nejlevnější metoda, jak si zlepšit celkové zdraví,“ tvrdí vědci z University of Warwick.

Nespavost a nekvalitní odpočinek velmi výrazně zvyšují riziko předčasného úmrtí a rozvoje mnoha nebezpečných chorob.

„Blahodárné účinky lepšího spánku se týkají všech a nikoli jen těch, kteří spí extrémně špatně a vyžadují intenzivní léčbu nespavosti,“ dodává doktorka Nicole Tang z Warwicku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat