Epidemie nedostatečného spánku zlikviduje západní civilizaci

Podle kalifornských vědců západní civilizace čelí mnoha hrozbám, jednou z nich je epidemie nedostatečného spánku a spánkové deprivace. Právě kvalitní spánek je zárukou pevného zdraví a dlouhého života, jenže většina populace dnes nespí ani dostatečně dlouho, a navíc spí nekvalitně. A může za to podle něj nastavení společnosti a také vlády většiny zemí stigmatizující odpočinek jako lenost.

„Já svůj vlastní spánek beru neskutečně vážně, protože vidím důkazy,“ tvrdí profesor Matthew Walker z University of California v Berkeley.

Podle něj jsou na vině především politici a zaměstnavatelé, kteří vymývají populaci mozky tím, že kdo odpočívá a dbá na dlouhý spánek, je lenoch. Ale lidé mohou za nekvalitní spánek také sami tím, že se dlouho do noci dívají na televizi, ozařují se modrým světlem z počítačů a chytrých telefonů a mají ložnici plnou elektroniky.

Nedostatek kvalitního spánku – méně než sedm hodin denně – prokazatelně souvisí s vyšším rizikem rakoviny, diabetu, chorob srdce, mrtvice, Alzheimerovou chorobou, obezitou a zhoršenou psychikou.

„Žádný prvek naší biologie nezůstává nepostižen nedostatkem spánku… Věci se musejí změnit: na pracovišti, ve společnosti, doma a v rodinách,“ tvrdí profesor Walker.

Důležité rituály

Toužíte po náročném dni po dlouhém a kvalitním spánku? Máme pro vás několik tipů, jak si ho přivolat. Všichni známe poučky, které říkají, že nemáme pít před spaním alkohol nebo kontrolovat e-mail. Ale co naopak dělat máme?

Sáhněte po knize

Zvykněte si před spaním pravidelně číst! Podle studie Sussex University už pouhých 6 minut čtení snižuje míru stresu o 68 %. A právě stres bývá často tím, co nás od rychlého usnutí odvádí. Jednoduše se ho zbavit se vždy hodí! Sáhněte po nějaké knize, která vás pobaví a uklidní. Horory nebo politické thrillery (případně noviny) nejsou ideální.

Osprchujte se

Většina z nás jistě nechodí do postele bez umytí, ale zkuste napříště pojmout sprchu či koupel jako prostředek k relaxaci. Uvolníte svaly, přijdete na jiné myšlenky… Pomoci si můžete relaxační pěnou do koupele či sprchovým gelem, případně vhodným bylinným nálevem.

Zaposlouchejte se

Také hudba dokáže s naší myslí (a tělem) zázraky. A tak v posteli nasaďte sluchátka a oddejte se uklidňujícím a příjemným tónům. Nemusíte poslouchat relaxační muziku, ale americká Národní organizace pro poruchy spánku, která hudbu před spaním doporučuje, tvrdí, že nejlepší je poslouchat skladby s pomalým rytmem.

Zatemněte

Nepodceňujte závěsy a žaluzie. Lidé nejsou nočními živočichy, jsme uzpůsobeni, abychom v noci spali. A tak nám může pomoci pořádná tma. Ta totiž ovlivňuje produkci hormonu melatoninu, který je pro usínání klíčový. Nespěte proto s rozsvíceným světlem nebo nezataženými závěsy (především pokud žijete ve městě).

Pomazlete se

Máte po svém boku milovaného člověka? Tak toho využijte a pěkně se k sobě před spaním přitulte. Už jen vědomí toho, že vás někdo miluje, dokáže naladit na tu správnou vlnu a pomoci vám zklidnit se po stresujícím dni.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat