Internet či multitasking. Nástrahy, které našemu mozku nesvědčí

Mozek je jedním z nejdokonalejších „strojů“. Tenhle počítač v naší hlavě dokáže věci, o nichž se ani nejmodernějším technologickým výdobytkům nezdá. Ovšem jak ukazují nejrůznější výzkumy, nepoužíváme svůj mozek tak, jak bychom mohli. A to mu příliš nesvědčí. Na co si dát především pozor?

Všichni víme, že náš mozek neprospívá, pokud například kouříme, pijeme přesmíru alkoholu, málo spíme, dopřáváme si tučná nebo sladká jídla a vůbec se nehýbeme. Ovšem myslet si, že jiné činnosti mozku neškodí, by byla chyba. Vědci mají i další řádku příkladů!

Vyhledavač na všechno

Ještě to není tak dávno, co jsme museli mít v hlavě spoustu informací. Od telefonního čísla svých příbuzných přes všechny narozeniny přátel až po informace důležité pro naši práci. Zkrátka byl mozek takovým „skladištěm“ stovek nejrůznějších poznatků, paměť jsme namáhali každý den. Jenže to se rapidně změnilo. Dnes máme na všechno aplikace, pokud něco nevíme, nebo si zrovna nedokážeme vzpomenout, už žhavíme Google. A náš mozek vlastně zahálí. Což mu vůbec neprospívá.

Nekonečné reality show

Tisícidílné seriály, nejrůznější reality show apod. se sice na první pohled tváří jako nevinné, odpočinkové aktivity, ovšem vědci je vidí trochu jinak. Americký psychiatr Marcia Sirota je přirovnal k fastfoodovému jídlu. „Tak jako nám fastfood kazí zuby a ničí tělo, tak reality show ničí náš mozek a podporují agresivitu,“ nechal se slyšet odborník. A za pravdu mu dali i japonští neurologové. Ti prokázali, že dlouhodobé pravidelné sledování televize mění mozek dětí, které pak mají nižší verbální inteligenci a jsou agresivnější než jejich vrstevníci.

Nedostatek komunikace

Ačkoli jsme vlastně celý den s někým neustále v kontaktu, konverzací z očí do očí ubývá. Většinu interakcí si odbudeme na síti, prostřednictvím mobilu či mailů. Šetří to čas, ovšem naše verbální schopnosti postupně upadají. Klesá slovní zásoba, schopnost vyjádřit své myšlenky nebo rozumět sdělení druhého. Není od věci vyrazit alespoň jednou dvakrát týdně do společnosti a pořádně si „pustit pusu na špacír“.

Spousta věcí naráz

Zatímco dříve byl takzvaný multitasking (neboli vykonávání několika činností najednou) vychvalovaný, neboť se soudilo, že je dobrým tréninkem pro mozek, současné výzkumy už tak optimistické nejsou. Studie Stanfordovy univerzity ukázala, že multitasking narušuje schopnost soustředění a také vybavit si, co člověk vlastně přesně dělal. A britští vědci dokonce tvrdí, že multitasking krátkodobě snižuje IQ o 15 procent!

Neexistující snídaně

Patříte mezi lidi, kteří snídají opravdu výjimečně a své první jídlo pozřou vlastně až kolem poledne? Pak nejenže vás nebude mít rád váš metabolismus a jste ve vyšším riziku obezity než milovníci snídaní, ale japonští vědci přidávají další varování. Podle nich jsou lidé, kteří nesnídají, náchylnější k vysokému krevnímu tlaku, a tedy i riziku mozkové mrtvice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat