Nepouštějte si letos k tělu podzimní deprese

Také máte pocit, že právě nastává nejsmutnější období roku, že postupně mizí důvody k dobré náladě a že vám ten úsměv nejde tak jako třeba v létě? Pak nejste sami. Podzimní špatná nálada nebo deprese nejsou totiž vůbec vzácné. Jak se jim letos vyhnout?

Není tomu tak, že na podzim přichází více problémů než v jiném období. Rozdíl je v tom, že běžným starostem přikládáme úplně jinou váhu, pokud je venku sychravo, než když na nás působí letní paprsky. Právě ono počasí může být spouštěčem všech starostí, které nás v hloubi duše trápí.

Splín versus deprese

Na podzim se obvykle setkáváme s podzimními splíny, pro které se vžil pojem „podzimní deprese“. Dle odborníků se nejedná o depresi jako takovou, ale o sezonní afektivní poruchu. Sama o sobě s depresí jako takovou nemusí vůbec souviset. Podzimní splíny se projevují pocity úzkosti, smutku a nervozity, které se objevují v momentě, kdy dochází k ovlivnění biologických rytmů v důsledku redukce denního světla. To následně vede k vyšší produkci hormonu melatonin, jež je odpovědný za funkci řízení rytmů den – noc.

Naopak deprese je vážný stav ovlivňující výkonnost člověka, která se projevuje přetrvávajícím smutkem či pokleslou náladou, výrazným snížením zájmu či schopnosti prožívat potěšení v aktivitách, ze kterých se člověk dříve těšil a poklesem energie ústícím do zvýšené únavnosti. Kromě těchto hlavních příznaků na sobě mohou lidé trpící depresí pozorovat také poruchy spánku, sníženou chuť k jídlu či je mohou provázet myšlenky nebo pokusy o sebepoškození či sebevraždu,“ vysvětluje MUDr. Andrea Chromcová. V takovém případě je nutné poradit se se svým praktickým lékařem či vyhledat jinou odbornou pomoc (psychiatra).

Jak se splíny bojovat

Na změny světelných podmínek více reagují lidé mladšího a středního věku. U žen se obtíže vyskytují dvakrát častěji, což je pravděpodobně dáno tím, že jsou více emotivní a tyto stavy tedy více prožívají. Nenechejte letos podzimní splíny zvítězit a vyzkoušejte následující tipy.

Budiž světlo

Vsaďte na světlo! Dnešní doba se již neřídí přírodními biorytmy jako dříve, ale jsme naopak zvyklí pracovat do pozdních odpoledních hodin, nehledě na brzké podzimní stmívání. Pokud nemůžete upravit svůj rytmus dle venkovního světla, pohybujte se v co nejvíce osvětlených prostorách, aby vaše tělo nevyhodnotilo, že už je noc. Pak totiž zvýší produkci melatoninu (spánkového hormonu) a na vás pak padne únava.

Bylinná pomoc

Nabijte se energií! Již od pradávna jsou známy blahodárné účinky bylinek. Nejdůležitější ale je najít správnou kombinaci, která vám pomůže vyřešit vaše problémy. Pokud vás přepadají pocity úzkosti a víte, že na vás „leze“ podzimní únava, vyzkoušejte jedinečné spojení bylin, zeleného čaje, guarany a vitaminu B, třeba v lahodném čaji.

Síla spánku

Dodržujte spánkovou hygienu! Podzimním depresím nahrává také nedostatek spánku. Choďte spát pravidelně ve stejnou dobu a stejně vstávejte. Před spaním se snažte minimálně dvě hodiny nejíst a nepít, aby se mohlo tělo v klidu připravit na spánek. A zhruba hodinu před spaním pak vypněte i mobilní telefon a počítač. Ty totiž vyzařují modré světlo, které blokuje aktivaci spánkového hormonu melatoninu a člověku pak déle trvá, než usne. Raději vytáhněte nějakou hezkou knihu.

Sportem k úsměvu

Vyrazte za sportem! Při sportování dochází k vylučování tzv. hormonu štěstí (endorfinu), který vás doslova nabije pozitivní energii a dobrou náladou. Pokud nejste sportovní typ, postačí pomalé meditační cvičení či jóga nebo můžete zajít s přáteli na badminton. Důležité je, abyste se do činnosti nenutili a našli si to, co vás nejvíce baví a vyhovuje vám.

Přátelé po ruce

Nebuďte sami! Samota a izolace od přátel a rodiny depresi jen prohloubí. Právě blízkost nejmilejších je pro duševní pohodu to nejdůležitější. Snažte se vídat s těmi, kteří vám něco přináší, obohacují vás a se kterými si užijete spoustu zábavy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat