Luštěniny a káva chrání před infarktem srdce

Ucpání cév je strašákem stárnoucí populace. Nevyhýbá se ale ani mladé generaci. Draslík by mohl být řešením. Najdete ho v kávě, luštěninách a černém čaji. Toto trio tak vaše cévy ochrání a draslík jim ještě navíc dodá pružnost.

Pravidelná konzumace luštěnin, vlašských ořechů, špenátu, brambor a třeba také banánů či avokáda přispívá k zásobení těla draslíkem a je prevencí infarktu i mrtvice.

Nejbohatším zdrojem draslíku – počítáno v miligramech na kilo suroviny – je černý čaj. Ačkoli šálek tohoto nápoje obsahuje jen pár gramů čaje, může pravidelné pití být jedním z cenných zdroj draslíku. Stejně tak černá káva. Ideální je pravidelná konzumace luštěnin a brambor. Milovníci ovoce si můžou dopřávat banány.

„Potraviny bohaté na draslík můžou zamezit smrtelnému ucpání cév tím, že brání jejich kornatění,“ tvrdí vědci z University of Alabama.

Draslík působí přímo na geny ovlivňující pružnost tepen.

„Naše objevy dokazují, že dostatečný přísun draslíku má vliv na prevenci kornatění tepen,“ dodal doktor Paul Sanders z University of Alabama.

Tajná zbraň proti obezitě

Luštěniny bývaly velmi frekventovanou surovinou v jídelníčku (nejen) našich babiček. V posledních desetiletích jejich popularita sice mírně opadla, ale dnes si zase hledají místo na výsluní. Nejen proto, že našemu tělu neskutečně prospívají, ale mohou výrazně pomoci s hubnutím! Jídelníček bohatý na luštěniny skutečně pomáhá spalovat nadbytečné kilogramy. Ale navíc je také prevencí jojo efektu, tedy zpětného přibývání na váze po výrazném zhubnutí.

Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a oligosacharidy. Rychle člověka zaplní a pocit plnosti vydrží dlouhou dobu. Navíc obsahují látky, které snižují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Pokud člověk do svého jídelníčku zařadí 130 gramů luštěnin denně, zhubne a nemusí se ani výrazněji trápit hladem.

„Tato nová studie dobře ladí s předchozími výzkumy, které prokázaly, že luštěniny zvyšují pocit nasycení o jednatřicet procent, což může vést ke snížení celkového příjmu potravy,“ tvrdí profesor Russell de Souza z Toronta.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat