Nadměrné cvičení je stejně nebezpečné, jako když necvičíte vůbec

Vědci z Chicaga zkoumali během pětadvaceti let vliv cvičení na zdraví mužů. A třebaže aktivní jedinci byli ti nejzdravější, neplatilo to obecně. Muži středního věku, kteří cvičili nejintenzivněji, na tom byli tak jako ti, kteří necvičili vůbec. Extrémní intenzita pohybu totiž souvisela se zvýšením výskytu cévního plaku o šestaosmdesát procent.

Jinými slovy muži, kteří cvičili sedm a půl hodiny a více týdně onemocněli chorobami oběhové soustavy dvakrát častěji. Zajímavé ale je, že to platilo jen pro bělochy středního věku, u černochů nic takového prokázáno nebylo.

A neplatilo to především pro muže, kteří cvičili střídmě, tři až sedm hodin týdně.

„Očekávali jsme, že vyšší míra cvičení bude souviset s nižší mírou plaku,“ uvedla doktorka Deepika Laddu z University of Illinois v Chicagu.

Proč běloši středního věku cvičící denně více než hodinu měli v cévách více plaku, není jasné.

Pozor i na psychiku

Ačkoli je sport doporučován v rámci prevence řady duševních obtíží, ne vždy naší psychice prospívá. S touto teorií přišli australští vědci, podle nichž častá návštěva fitness center a posiloven, kde se pohybuje více jedinců s extrémně svalnatou a vyrýsovanou postavou, není pro lidskou psychiku zdravá. Proč?

Takové tělo totiž může mít jen kolem čtyřiceti procent populace, která má dobré geny. Zbývající část veřejnosti nikdy nedosáhne stejných výsledků, i když cvičí stejně intenzivně. Ale právě pobyt v prostředí se svalovci vyvolává pocit, že jejich tělo je normou. Jedinec, který přes veškeré úsilí nedosahuje stejných výsledků, pak trpí tělesnou dysmorfofobií, která má vážné důsledky v jeho životě.

„Co lidé považují za normální tvar těla, se výrazně mění, když jsou vystavováni obrázkům s odlišnými vlastnostmi. Jedinci, kteří sledují delší dobu snímky štíhlých osob, začnou považovat za normu postavu štíhlejší. A také sledování svalnatých postav vede k tomu, že jinak normální postava je vnímána jako příliš drobná a nedostatečně svalnatá,“ tvrdí doktor Ian Stephen z Macquarie University v Austrálii.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat