Sport a pohyb jsou skutečně prevencí demence

Zdravá oběhová soustava znamená zdravý mozek. Tvrdí to vědci ze státu Tennessee, podle nichž lidé s nejhorší kondicí oběhové soustavy mají výrazně starší mozek. Ve srovnání s těmi pohybově nejaktivnějšími a s nejzdravějším srdcem je to rozdíl až o dvacet let. Podle nich je to důkaz, že sport a pohyb jsou prevencí demence.

Ta se projevuje jako předčasné stárnutí a úpadek mozkových center. A právě pohyb a sport udržují v dobré kondici nejen oběhovou soustavu, ale také mozek.

„V současnosti víme hodně o tom, jak předejít a lékařsky zvládnout mnoho forem onemocnění srdce, ale nevíme ještě, jak předejít nebo léčit Alzheimerovu chorobu. Tento výzkum je zvlášť významný, protože nám může pomoci využít znalost o zvládání zdraví srdce k léčení rizikových faktorů vedoucích ke ztrátě paměti u starších jedinců,“ tvrdí doktorka Angela Jefferson z Vanderbiltovy univerzity.

Podle profesorky Jefferson by měl každý dospělý člověk cvičit alespoň půl hodiny pětkrát týdně.

Sladký spojenec

Nejen na pohyb byste ale v rámci prevence onemocnění demencí měli spoléhat. Zaměřte se také na to, co si nakládáte na talíř. Již dlouho se ví, že mozku prospívá takzvaná středomořská strava bohatá na zeleninu, ovoce, olivový olej a ryby. Ovšem zdá se, že naší paměti svědčí i sladší pochoutka!

Čokoláda a kakao patří bezesporu k těm nejoblíbenějším potravinám, které jsou zdravé. Extra hořká čokoláda či vařené kakao jako nápoj totiž zdraví skutečně prospívají. V mnoha ohledech. Vědci z New Yorku se však zabývali vlivem antioxidantů obsažených v kakau na paměť. A potvrdili, že pravidelná konzumace flavonoidů obsažených v kakaových bobech zlepšuje paměť a je prevencí starobní demence.

Tým doktorky Clare Walton podával skupině osob ve věku padesát až devětaosmdesát let každý den šálek kakaa. A po třech měsících pak vědci měřili, jak se zlepšila paměť u těchto pokusných osob.

„Tato studie naznačuje, že antioxidanty obsažené v kakau mohou zlepšit kognitivní funkce tím, že zvyšují průtok krve v určité oblasti mozku. Ta oblast mozku je přitom negativně postihována při stárnutí organismu,“ tvrdí doktorka Clare Walton.

S nastupujícím chladným obdobím roku může být šálek kakaa před spaním vhodnou metodou, jak si zpříjemnit dlouhé studené noci a pomoci svému mozku lépe si pamatovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat