Přidejte na pohybu. Vaše srdce vám poděkuje

S přibývajícím věkem se vyplatí na fyzické aktivitě neubírat, ale naopak pozitivně na srdce působí, když se člověk věnuje cvičení intenzivněji. Podle vědců z Marylandu totiž u osob, které během desetiletého pozorování zvyšovaly intenzitu cvičení, došlo k pozitivním strukturním změnám v srdci, které navíc byly trvalé.

Doktorka Roberta Floridová tvrdí, že zintenzivnění pohybu bylo provázeno změnami ve stavbě srdeční stěny. Zatímco u běžného člověka, který je lenivý a pohybuje se málo, se srdce s věkem zvětšuje na úkor objemu jeho komor (zesiluje se srdeční stěna), u jedinců pohybujících se intenzivně a pravidelně se srdeční stěna nezesiluje, srdeční komory nezmenšují a schopnost srdce pumpovat krev je výborná.

Právě zbytnění srdeční stěny neboli hypertrofie je často rizikovým faktorem pro selhání srdce, které může skončit i smrtí.

„Zvýšená fyzická aktivita během deseti let souvisela s pozitivními změnami ve struktuře srdce. Změny zahrnovaly slabé zvětšení objemu komor a zlepšení struktury srdeční stěny, jinými slovy, srdeční stěna se nezesilovala. Tyto změny tedy byly prevencí srdeční hypertrofie,“ tvrdí doktorka Roberta Florida z Johns Hopkins University.

Pro tělo i duši

Ovšem pohyb neprospívá jen naší fyzické stránce. Věnovat bychom se mu měli i pro udržení duševního zdraví. Pravidelné cvičení totiž může být i prevencí deprese. A co je ještě lepší – stačí ho opravdu málo! Závěry nejnovějšího amerického výzkumu prokázaly, že osoby s nejnižšími úrovněmi kardiovaskulární způsobilosti mají o 75 procent vyšší pravděpodobnost výskytu deprese. Lenošení na gauči tedy neškodí jen štíhlé linii, ale i psychice! Láká vás to zkusit a plánujete odpoledne strávit v posilovně? To samozřejmě můžete, ale nutné to není. Chmury se totiž dají vypotit za pár vteřin.

Výsledky studie provedené na univerzitě McMaster v Ontariu jsou vítanou nadějí pro všechny vytížené jedince. Tamní vědecký tým se totiž domnívá, že pouhých 60 sekund intenzivního pohybu může mít stejné fyziologické výhody jako 45 minut nepřetržitého cvičení. Odborníci k tomuto překvapivému tvrzení došli na základě tříměsíčního pokusu, jehož se zúčastnilo 30 dobrovolníků. Jak to vlastně probíhalo?

Respondenti byli rozdělení do dvou skupin, z nichž první pravidelně šlapala na kole 45 minut mírným tempem, ve druhé se na stejném náčiní makalo s maximálním výkonem po dobu jedné minuty. Analýza dat získaná z lékařských testů potvrdila, že „minutoví sportovci“ zvýšili svou fyzickou kondici a zlepšili si hladinu cukru v krvi úplně stejně, jako jejich kolegové, kteří na rotopedu řádili necelou hodinu. I krátké tréninky tedy mohou být zatraceně efektivní…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat