Hamburgery, pizza a hranolky. Západní jídelníček způsobuje prudký nárůst alergiků

Vědci z americké neziskové nevládní organizace FARE prokázali, že prudký nárůst počtu alergiků v posledních letech souvisí jasně s konzumací typických pokrmů západního jídelníčku – hamburgerů, hranolek, pizzy a potravinářských výrobků s uměle přidanými látkami.

Za třetinu všech alergií může právě zvýšené užívání potravinových aditiv – konzervantů, barviv a jiných přidaných látek do potravinářských výrobků.

Pozor na vlastní talíř

Lidé se také kvůli strachu z alergie vyhýbají některým potravinám. Kupříkladu v posledních dvaceti letech se doporučovalo nedávat dětem do dvou let cokoli, co obsahuje arašídy. Jenže právě kvůli tomu počet alergiků na arašídy stoupl o více než šest set procent. Nové výzkumy dokazují, že děti by měly přijít do kontaktu s alergeny z arašídů do jednoho roku života.

„Myslíme si, že náš výzkum dokazuje jasně, že za dramatický nárůst počtu vážných, systémových a život ohrožujících potravinových alergií u dětí a dospělých může západní strava,“ tvrdí doktor James Baker z Food Allergy Research & Education (FARE).

Měststské potíže

Potravinové alergie jsou také častější ve městech než na venkově, kde děti přicházejí více do kontaktu s divokou přírodou a farmářskými zvířaty a konzumují také častěji výpěstky ze zahrady či plody nalezené na stromech, takže se u nich riziko rozvoje potravinové alergie snižuje.

„Lidé po celém světě, jakmile jim rostou příjmy, zahrnují do svého jídelníčku více kalorií a masa, to ale prokazatelně poškozuje jejich zdraví a souvisí s rozvojem řady chorob včetně alergií,“ tvrdí profesor David Tilman z University of Minnesota.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat