Svátky bez přejídání. Jak nespořádat víc, než chcete

Známe to – jak teploty klesnou pod bod mrazu, stoupne náš apetit naplno. Do toho ještě Vánoce a další sváteční hodování. A nevolnosti či špatné svědomí z přejídání jsou skoro na denním pořádku. Jak se letos nepřejíst ani při té nejlákavější hostině?

Cukroví, bramborový salát, řízečky, chlebíčky, klobásy… Jako by v zimě hodování nikdy nekončilo. Začíná svatomartinskou husou a vrcholí koncem masopustu.  Během té dlouhé doby se několikrát pořádně nacpou i jindy velmi ostražití lidé, kteří si hlídají jídelníček či váhu. A bolesti břicha, zažívací potíže či výčitky svědomí na sebe nenechají dlouho čekat. Jak se tomu letos vyhnout?

Pomalu, ale jistě

Všimli jste si někdy, jak strašně rychle jíme? Chyba. Je totiž prokázáno, že čím rychleji všechny možné dobroty na stole konzumujeme, tím víc se přejídáme. Takže zpomalte. Jednak každé sousto pečlivě a pořádně rozkousejte, jednak si mezi sousty či chody dopřávejte pauzy. Však vám to nikdo nesní!

Není porce jako porce

Průzkumy ukazují, že lidé v průměru spořádají 92 % procent obsahu svého talíře. A to bez ohledu na velikost porce. Co z toho plyne? Že když si hned na začátku naložíte na talíř rozumné množství jídla, nespořádáte toho tolik, jako když si naberete pořádnou kopu s tím, že nejspíš nesníte všechno (pravděpodobně totiž sníte). Můžete také zkusit trik s menšími talíři.

Nápomocná svačinka

Pokud celý půlden hladovíte, abyste měl dostatek místa na sváteční večeři, neděláte dobře. V rámci hladu, který se po těch hodinách půstu nutně musí dostavit, totiž spořádáte dvakrát víc než normálně. Zkuste si proto dát zdravou svačinu, ideálně v podobě zeleniny nebo ovoce, jež mají vysoký obsah vlákniny a které spolehlivě zasytí. Nebudete mít pak potřebu se přejídat.

Chytrá sklenka

Osvědčeným trikem je rovněž vypít před jídlem sklenku až dvě obyčejné vody. Ačkoli nezasytí nadlouho (ani nemůže), zabrání vám sníst toho víc, než byste chtěli. Podle jistého výzkumu z Virginie lidé, kteří si dopřáli před jídlem 2 sklenice vody, snědli až o 75 % kalorií méně než ti, kteří se do jídla pustili bez předchozího pití.

Záchrana v peřinách

Také byste celou zimu nejraději strávili zalezlí v peřinách a probudili se až na jaře? Tak tenhle luxus sice nemáme, ale spánek rozhodně neodbývejte! Je totiž prokázáno, že právě jeho nedostatek podporuje sklony k vyhledávání nezdravého, vysoce kalorického jídla a k přejídání. Může za to hormon ghrelin, jemuž se přezdívá hormon hladu a který se do těla vyplavuje ve zvýšené míře právě při spánkové deprivaci. Takže nezapomínejte – 8 hodin každou noc!

Bez stresu?

A ještě jedna věc vás kromě nedostatku spánku často nutí spořádat vše, co vidíte. A tou je stres. Však si ho kolem svátků užijeme každý rok až až. Bohužel ho spousta z nás řeší jídlem, což není dobrá strategie. Naučte se ho proto zvládat i jinak – relaxací, pohybem… Rozhodně stres nepodceňujte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat