Čokoláda je prevencí cukrovky, překvapují odborníci

Že pojídání sladkostí vede k rozvoji obávaného diabetu? Je to přesně naopak – tedy pokud je řeč o kvalitní tmavé čokoládě. Mimochodem, ta vám zaručí i zdravé srdce. A stačí si dát pouhých šest gramů denně!

Ze statistik vyplývá, že průměrný Čech sní něco kolem šesti kilogramů čokolády ročně. Přijde vám to hodně? No, jak se to vezme. Co když vám řekneme, že tato celosvětově oblíbená a vyhledávaná sladkost pomáhá předcházet diabetu – začnete si na ní „ujíždět“ také? Možná to vůbec není špatný nápad…

Kdo hřeší sladkým, ten si může pískat

Italská studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádí, a to doslova, že zdraví jedinci, kteří konzumují tmavou čokoládu v pravidelných intervalech, mají snížené riziko diabetu 2. typu téměř o polovinu. Ačkoli je tento „objev“ pro mnohé možná jen stěží uvěřitelný, laboratorní testy nelžou.

Z nich totiž vyplývá, že mls v podobě „čokošky“ snižuje nejen krevní tlak, ale i inzulinovou rezistenci, která omezuje příjem glukózy do buněk, čímž způsobuje zvýšení hladiny glukózy v krvi. Jako prevence tedy tento dezert v šustivém balení funguje na jedničku. A tato studie zdaleka není jediná, která něco takového tvrdí!

Dejte si čtvereček, je to na předpis

Na téměř zázračné schopnosti hořké čokolády směle upozorňuje i další výzkum, tentokrát zveřejněný v mezinárodním magazínu Appetite. Jeho závěry sdělují, že lidé, kteří dobrotu vyráběnou z kakaových bobů jedí výjimečně a zřídka, jsou vystaveni téměř dvojnásobnému riziku diabetu v porovnání s těmi, kteří si alespoň malý kousek dopřejí jednou týdně. Už jsme vás dostatečně navnadili na to, abyste při příštím nákupu nezapomněli zabrousit i do oddělení sladkostí? Představte si, že výčet čokoládových blahodárných vlastností ještě není u konce.

Dobro pro srdce, co nezůstane bez odezvy

Američtí vědci na základě svého průzkumu, v němž se zaměřili na obsah antioxidantů v potravinách, zjistili, že nejbohatším zdrojem na tyto prospěšné látky snižující pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob až o třetinu, je právě hořká čokoláda. V této „soutěži“ obstála i proti granátovému jablku, brusinkám a borůvkám, které byly považovány za největší zásobárnu antioxidantů vůbec! Výzkumníci zároveň tvrdí, že denní optimální dávka pro zdravé srdce je šest gramů. Dáte si?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat