Málo pijete? Takhle se to projeví na vašem těle

Ačkoli o nějakých vysokých teplotách nebo slunečním svitu si zatím můžeme nechat jen zdát, neznamená to, že bychom mohli zanedbávat svůj pitný režim! I když si to spousta lidí nemyslí, není rozhodně závislý na počasí nebo ročním období. Nedostatek tekutin se v organismu rychle projeví. Jak?

V průměru dva až tři litry denně. Tak tolik by měl dospělý člověk vypít, aby pokryl potřeby svého těla. Jenže co když pitný režim zanedbáváme? Pak se nám organismus „odvděčí“ řadou potíží.

Ani krém nepomůže

Ze všech stran slýcháme, jak je důležité hydratovat pokožku. Ovšem pokud nebudete dostatečně pít, žádný krém jí nezachrání před vysycháním a předčasným stárnutím. Ona ta hydratace je totiž klíčová především zevnitř!

Termoregulace? Zapomeňte

Možná byste pocení nejraději zrušili, ale vězte, že vaše tělo ho bezpodmínečně potřebuje. Pomáhá totiž jeho prostřednictvím regulovat teplotu vašeho těla. A protože pot je z největší části tvořen vodou, je jasné, že dehydratovanému tělu jeho tvorba nepůjde. Co to znamená v praxi? Že se prostě budete přehřívat. Tedy především pokud budete vystaveni vyšším teplotám nebo fyzické zátěži. Takový výlet do sauny nebo posilovny apod. se pak rovná velkému zdravotnímu riziku.

V puse jako na Sahaře

Sucho v ústech a v krku nejčastěji souvisí právě s nedostatečným přísunem tekutin. Je to podobné jako s oním zmíněným pocením – naše tělo zkrátka nemá dostatek tekutin, a tak už ani neprodukuje potřebné množství slin. To ovšem neznamená jen sucho v ústech, ale také nedostatečné rozmělnění potravy v ústech a potíže s trávením…

Tuhle barvu neznám

Jeden z prvních následků zanedbaného pitného režimu, co člověka napadnou, je jistě fakt, že budeme méně odbíhat „na malou“. Ano, frekvence močení se určitě sníží, navíc zaznamenáme změnu barvy moči. Zatímco ta normální je světlounce žlutá a průhledná, při dehydrataci může být zakalená a tmavě žlutá. A další špatná zpráva – nižší frekvence močení znamená, že se vaše tělo nezbavuje toxinů tak, jak by mělo.

Přestaň mě rozčilovat!

Možná byste to nehádali, ale dehydratace může způsobit výkyvy v náladě. Člověk je podrážděný, snadno se rozčílí, nereaguje adekvátně ve vypjatějších situacích. Ještě než po někom ve vzteku skočíte, zkuste si natočit velkou sklenici vody a postupně ji vypijte. Uvidíte, že svět bude hned veselejší.

Mozek v ohrožení

A když už jsme u vlivů dehydratace na náš mozek – nejenže ovlivňuje naši náladu a zvládání emocí, ale ještě ke všemu je prokázáno, že nedostatek tekutin způsobuje zmenšení objemu mozkové tkáně. Jednoduše řečeno – váš mozek se kvůli dehydrataci smrskává!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat