Proč pro vás mají pláč a slzy takový přínos

Stydíte se za své slzy? Mnoho lidí je vnímá jako známku slabosti, což je chyba. Buďte na ně spíš hrdí. Zvlášť když snižují emoční napětí a ovlivňují zdraví!

Říká se, že správní chlapi nepláčou. U žen je to trochu něco jiného, nicméně už jen obecné vnímání slz je trochu „přitažené za vlasy“. Chyba? Slabost? Citlivost? Vůbec ne! Konfrontace s emocemi naopak vyžaduje sílu. Není se za co stydět. Navíc jsou slzy poměrně zdravé. Jak to?

Pláč udržuje vaše oči čisté

Když člověk pláče, vidí věci kolem sebe lépe – a to doslova. Je to proto, že slzy zjevně očisťují oční víčka a oční bulvy. Ale co je důležitější, pláč pomáhá sliznicím bojovat proti dehydrataci. Lidské slzy jsou totiž složeny z 99 % z vody, která je smíšena přibližně s 1 % soli a 0,2 až 0,5 % bílkovin a organických sloučenin jako jsou glukóza, aminokyseliny a fermenty.

Pokud začnete cítit, že jsou vaše oči suché, může to vést k některým problémům se zrakem. Ve skutečnosti odborníci věří, že bez správné „závlahy“, oči nebudou moci vidět.

Pláč bojuje proti virům a bakteriím

Věřte tomu nebo ne, když vaše oči produkují slzy, umožňují vám bojovat proti virům a bakteriím, konkrétně v okolí očí. Každý den se setkáváte s různými typy patogenů, které mohou ovlivnit vaše zdraví. Pokaždé, když navštívíte veřejná místa – například v obchodech s potravinami, kdykoli použijete nákupní vozíky, nebo se dotknete umyvadla, jste v ohrožení.

Můžete se totiž dotknout očí, aniž byste věděli, že vaše ruce jsou plné bakterií nebo virů. Slzy však působí jako dezinfekční prostředek, protože obsahují lysozym (enzym vyskytující se ve slinách, slzách, vaječném bílku, nosním hlenu, krevní plazmě a mateřském mléce), který je tak silný, že může zabít až 95 % bakterií za méně než 10 minut. Když jsou tyto bakterie odstraněny, zvyšuje se obranyschopnost organismu, který je více odolný vůči atakům zvenčí.

Emocionální slzy mohou odstranit toxiny

Špatná zpráva? Smutek a deprese obvykle vyvolávají pláč. Existuje však takové štěstí v neštěstí. Slzy s podtextem zármutku a úzkosti pomáhají zbavovat se toxinů v těle. Ve srovnání se slzami, které se spouští, když loupete cibuli, tyhle kapky smutku obsahují něco navíc. „Protitoxické“ látky. To jen potvrzuje teorii, že druhů slz je několik, přičemž jednu od druhé od sebe odlišuje chemické složení. Ve výsledku je však vidět, že plakat je přirozená terapie, takže bychom pláč neměli potlačovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat