Nenechte se zaskočit koncem chřipkové epidemie. Posilte svou imunitu na poslední chvíli

Ačkoli na kalendáři už mnozí z nás tuší blízký příchod jara, počasí za okny ještě vládne tuhá zima. A tak není divu, že mnoho z nás kašle, smrká a chraptí či jinak podlehlo virům. Vyčerpaná imunita potřebuje i na sklonku zimy pořádně podpořit. Jak?

I letos zima nakonec přece přišla. Ochladilo se, je sychravo, fouká studený vítr a spousta lidí má chřipku či je nachlazených. V České republice řádí chřipková epidemie, i když v řadě krajů už je spíše na ústupu. Co můžeme dělat pro to, abychom se nenakazili?

Stejně jako u jiných nemocí je důležité se zaměřit hlavně na příčiny a na možnosti, jak jim předcházet. Bohužel je v dnešní době mnohem populárnější odstraňovat následky, nevěnovat se tomu, jak se můžeme nemoci vyhnout a předejít jí.

Chřipka je sice vcelku běžná choroba a obyčejně nemá příliš komplikovaný průběh. Závisí to však i na věku a našem životním stylu. Jsou faktory, které jsou neovlivnitelné. Velký dopad na onemocnění však mají i ty, které závisejí na nás: jak se stravujeme, jestli máme dostatek pohybu, spánku a dodržujeme další zásady zdravého životního stylu.

Jak si nepustit viry k tělu

Výrazně omezte kouření a pití alkoholu. Nejlépe s tím úplně přestaňte.

Spěte a odpočívejte – při delším spánku nejenže budete kvalitně odpočatí, ale také se postupně snižují hladiny stresových hormonů, které ovlivňují imunitní systém. Doporučuje se spojit spánek s aktivním odpočinkem – dopřejte si dlouhou procházku, po které je ideální zajít do sauny.

Voda je základ. V lahvi i na rukou

Naše tělo se skládá z 60 % z vody. Voda čistí náš organismus, hydratuje ho a také vyplavuje jedy. Nepodceňujte dostatek tekutin. V České republice máme jednu z nejkvalitnějších kohoutkových vod. Skoro nic vás to tak ani nebude stát.

Myjte si také často ruce. Poučka, kterou nám opakovali naši rodiče, už když jsme byli malí, funguje stále. Kolem nás je spousta nemocných lidí. Myjte si ruce, kdykoliv můžete.

Vzpruha z talíře

Jíst musíme každý den. Je to jedna z činností, které můžeme trochu upravit tak, abychom se spíše vyhnuli chřipce. Zařaďte do jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny. Každý pokrm můžete doplnit třeba malým salátem anebo si rovnou připravit salát jako hlavní jídlo.

Dopřejte si také dostatek vitaminu C. Ke snídani si dejte grapefruit nebo pomeranč. Můžete si z nich vymačkat čerstvou šťávu i na cestu do práce. Až si budete dávat čaj, přidejte si do něj citron. Čaj se skvěle hodí šípkový – šípek obsahuje hodně vitaminu C. Ovšem i další čerstvé ovoce a zelenina má vcelku vysoký obsah tohoto vitaminu a navíc obsahují i další látky, které vám pomůžou chřipce předejít.

Jestli se i přesto bojíte nákazy anebo nemáte dostatečný přísun vitaminu C, doporučuje se zakoupit kvalitní doplňky stravy, které vám vitaminy doplní, a posílí tak vaši imunitu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat