Daň za tučné potraviny – měli bychom se inspirovat?

Dánsko přišlo s naprosto revolučním krokem v boji s obezitou. Hodlá uvalit daň na potraviny obsahující množství tuku.

Ačkoli není výška daně nijak závratná, v zemi, která je známá především díky svým mléčným produktům, jde o zásadní opatření. Přitom z hlediska obezity nepatří Dánsko k tak ohroženým státům, jako například Amerika nebo Británie. V zemi se s ní potýká přibližně 10 % obyvatel (to je dokonce o něco méně než činí evropský průměr, v Česku trpí obezitou podle statistik až 23 % lidí).

Dánská vláda si od zavedení daně slibuje jednak navýšení státního rozpočtu (přibližně o 2,2 miliardy dánských korun), jednak snížení prodeje tučných potravin přibližně o 10 % (například spotřeba másla by podle odhadů mohla klesnout až o 15 %).

Někteří odborníci však o úspěšnosti nového opatření v rámci boje s obezitou pochybují s tím, že se jedná jen o další daň, která obyvatele od nezdravého stravování stejně neodradí.

Jaký je váš názor? Mají podobná opatření smysl? Může daň na tučné potraviny odradit lidi od nezdravého stravování?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat