Rychlá chůze každý den sníží riziko předčasného úmrtí o pětinu

Rychlá chůze je zdravá a výrazně snižuje riziko předčasného úmrtí. Čím starší je člověk, tím více prosperuje s každodenní bryskní procházkou. Podle australských a britských epidemiologů pomůže u osob starších třiceti let chůze rychlostí pět kilometrů za hodinu snížit riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny o dvacet procent.

U osob starších šedesáti let, které dokážou chodit touto rychlostí denně, se riziko úmrtí na infarkt či mrtvici sníží o třiapadesát procent.

„Za rychlou chůzi se obecně považuje rychlost pět až sedm kilometrů v hodině, ale záleží to na celkové kondici člověka. Alternativním indikátorem rychlosti je to, že se slabě zadýcháte a lehce zpotíte,“ tvrdí profesor Emmanuel Stamatakis z University of Sydney.

Jeho tým zkoumal vztah mezi rychlostí chůze a rizikem úmrtí na choroby srdce a rakovinu u padesáti tisíc osob v průběhu patnácti let. Jedinci, kteří chodili nejrychleji, byli v oněch patnácti letech až o šedesát procent méně oběťmi předčasného úmrtí na jakékoli příčiny.

„Tato analýza naznačuje, že zvýšení rychlosti chůze může přímo ovlivnit zdraví srdce a cév a snížit riziko předčasného úmrtí,“ dodává profesor Stamatakis.

Co o vás říká chůze

O pozitivních účincích chůze na fyzické i psychické zdraví byly napsány stohy papíru. Ovšem napadlo by vás, že způsobem, jakým chodíte, toho o sobě můžete prozradit víc, než byste třeba chtěli? Když si člověk totiž začne všímat na chodníku ve městě chůze lidí, nemůže přehlédnout jedince, kteří při tom silně pohybují horní i dolní částí těla. Jiní spíš vrtí zadkem, zatímco další skupina je v pohybech úsporná.

Podle psychologů z Portsmouthu a Mnichova lze z chůze vyčíst některé základní rysy osobnosti.

A člověk nemusí být zrovna erudovaný psycholog, aby mu došlo, že člověk, který při chůzi výrazně mává horní částí těla a energicky pohybuje i spodní polovinou, je v životě jedinec agresivní.

Lidé pohybující výrazně pouze pánví, jsou lidé extrovertní a velmi přístupní druhým osobám. A třetí skupinu tvoří v chůzi úsporní jedinci, kteří jsou tvořiví a svědomití.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat