Osm jógových prvků, které zvyšují výkonnost mozku. Radí trenérka Davida Beckhama

Učitelka jógy Davida Beckhama říká, že jednoduché cvičení o osmi krocích zvyšuje výkonnost v mozku a dodává energii. A dobrou zprávou je, že trvá jen pět minut!

Shona Vertue je učitelka jógy, která se narodila v Sydney, ale momentálně sídlí v Londýně. Je osobní trenérkou Davida Beckhama a dalších významných osobností a vytvořila osm posloupně navazujících jógových prvků, jejichž provedení netrvá déle než pět minut. Na svém blogu, kde tento návod na zvýšení výkonnosti mozku uvedla, zároveň popisuje, že její „vychytávka“ zvyšuje energii a úroveň koncentrace.

Něco jako sekvence jógy na pracovišti

Mnozí z nás patří mezi oběti, které tráví celé hodiny před obrazovkou počítačového monitoru. Tahle rutina může mít monotónní a hypnotizující účinek, který jóga narušuje. „Jóga také prokazatelně zlepšuje hladiny GABA v mozku. Pro vysvětlení, nízké hladiny GABA jsou spojovány s poruchami, jako je deprese a úzkost,“ uvádí zmíněná jogínka s tím, že GABA označuje kyselinu gama-aminobutyrovou, inhibiční neurotransmiter, který má uklidňující účinek na mozek. Ale dost už řečí. Tahle osmistupňová záležitost vás probudí, zvýší vaši produktivitu a dokonce vám pomůže k lepšímu zvládání stresu.

Krok 1

Zavřete oči, nadechněte se, zadržte dech na tři vteřiny a vydechněte. Podle potřeby jednou, dvakrát zopakujte. „Dech je velmi úzce spojen se stavem nervového systému, takže udržení klidného a rytmického dechu může pomoci uvolnit vaše tělo i mysl,“ popisuje Shona Vertue.

Krok 2

Se zavřenýma očima nakloňte hlavu doleva, držte hrudník vypnutý, a opačné rameno trochu „odtáhněte“ od sebe. Představte si, že dýcháte do té strany krku, kterou protahujete. Totéž opakujte i na pravé straně.

Krok 3

Spojte prsty, přitiskněte je na zadní část krku, hlavu zakloňte a bradu tak nasměrujte k obloze. Několikrát se vraťte do výchozí pozice.

Krok 4

Vsedě dejte nohy od sebe na více než šířku ramen a položte pravou ruku na levou nohu, konkrétně oblast kolena – z levé strany. Trup a páteř přitom za touto rukou natočte. Totéž opakujte i na pravé straně (aspoň třikrát). Poté se vraťte do původní pozice, ruku opět dejte „za“ nohu, natočte se směrem k ní, ale tentokrát ji pusťte a obloukem přemístěte za svoje záda. Tělo se automaticky přetočí na stranu pravou. Opakujte tento pohyb i na druhé straně – aspoň dvakrát.

Krok 5

Zkontrolujte, zda sedíte rovně, páteř rovná, hrudník vypnutý. Pomalu trup nakloňte vlevo a následně vpravo. Udržujte rovná záda! (Cvik proveďte pětkrát na každou stranu.)

Krok 6

Šestý bod charakterizuje běžná věc  zívnutí. „Obyčejné zívnutí pomáhá resetovat mozek. Ve skutečnosti, když zíváte, stimulujete neurální oblast mozku, která hraje důležitou roli v tom, že je více vědomá, bdělá a zároveň uvolněná,“ říká jogínka.

Krok 7

Nyní opět propleťte prsty, ruce dejte nad hlavu a dlaně nastavte stropu. Protáhněte se. Pořádně.

Krok 8

Posledním krokem je zahýbání kotníky a protažení prstů na nohách. „Možná si myslíte, že to nebude mít velký vliv na energetickou hladinu, ale jistě brzy zjistíte, že dochází ke stimulaci žilní krve v dolní části nohou. To se na vaší energii pozitivně podepíše,“ uzavírá Shona Vertue.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat