Energetické nápoje mají spoustou negativních účinků. Proč to s nimi nepřehánět

Stále častěji se mluví o negativních účincích energetických nápojů, ale ty si stále více získávají přízeň, zejména mezi konzumenty mladší generace. Bohužel se objevuje čím dál, tím více případů, kdy se lidé po konzumaci této „limonády“ potýkají se silnými vedlejšími účinky.

Zapovězeno kardiakům

Každý, kdo trpí nějakou srdeční vadou nebo chorobou, by se měl energetickým nápojům vyhýbat. U takto nemocných lidí hrozí vysoké riziko infarktu už po malé dávce takového nápoje.

Bolesti hlavy a migrény

Časté pití energy drinků spouští opakující se bolesti hlavy, které se dokonce časem vyvíjejí v trvalejší migrény. Nic příjemného.

Nespavost

Přestože jsou energetické nápoje vyvinuty pro udržení bdělosti, někdy přemíra konzumace může vést k trvalejším problémům se spánkem. Výsledkem je chronická únava a snížené soustředění.

Cukrovka

Jelikož energy drinky obsahují velké množství cukru, jejich dlouhodobá konzumace může vést kromě obezity i k cukrovce.  

Závislost

Stejně jako jste závislí na cigaretách nebo kávě, můžete si vypěstovat i závislost na těchto nápojích. Takoví lidé jsou schopni nápoje denně vypít více, než je doporučená dávka, což vede k vážným zdravotním problémům. V případě, že svůj oblíbený nápoj nedostanou, trpí klasickými abstinenčními příznaky.

Nervozita a úzkosti

Vysoký obsah kofeinu v energetických nápojích způsobuje psychickou nerovnováhu, která může být spouštěčem tzv. panické ataky nebo dokonce deprese. Lidé, kteří často pijí tyto nápoje, jsou také často velmi nervózní, i když k tomu nemají důvod.

Zuby a žaludek

Sladko-kyselé a sycené nápoje působí v našich ústech a žaludku doslova jako kyselina. Naleptávají naši sklovinu a žaludeční sliznici. Odtud pak častá bolest žaludku a zkažené zuby.

Dehydratace

Energetické nápoje díky obsahu kofeinu působí na naše tělo močopudně a tím pádem ho odvodňuje. Často si lidé pletou iontové nápoje s těmi energetickými, ale pití energy drinků po sportovní zátěži je naprosto nevhodné. Iontové a energetické nápoje mají naprosto rozdílné složení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat