Cukry, tuky a sůl. Západní jídelníček stresuje imunitu a vyvolává nemoci

Strava bohatá na rafinovaný cukr, sůl a nasycené tuky je pro tělo něco jako infekční stresor. Naruší rovnováhu ve střevech a vyburcuje imunitní systém k akci. A to stačí si nezdravé pokrmy západního jídelníčku dopřávat občas. Imunitní systém se připraví na zánět, jako by tělu hrozila vážná infekce. Nejenže to souvisí s rozvojem zánětlivých onemocnění po těle, ale navíc to zesílí reakci na souběžnou infekci.

Zjistili to vědci z Bonnu během experimentálních výzkumů. U laboratorních pokusných zvířat, která byla vystavena západní stravě bohaté na nasycené tuky, cukr a sůl, došlo k podobné imunitní reakci, jako by do těla vstoupila vážná infekce.

„Stane se něco, jako by tělo bylo infikováno. Takže pozorujete, že se začnou v krvi množit určité buňky, kostní dřeň tvoří více monocytů a neurofilů, imunitních buněk. A vidíte spoustu cytosinů, což jsou prostředníci imunitního systému, kteří upozorňují jiné imunitní buňky, že se něco děje. Takže to vypadá jako infekce,“ uvedl doktor Eicke Latz z Bonnské univerzity v rozhovoru pro magazín DW.

Západní strava může výrazně zhoršit jiná zánětlivá onemocnění. Stačí si přitom dát třeba kolu a brambůrky na večírku.

„Víme i z jiných lékařských výzkumů, že strava může mít vliv na záněty jiných onemocnění, třeba na revmatoidní artritidu. Lidé nemocní touto chorobou poznají, když hřeší, protože následující dny čí týden se cítí výrazně hůř,“ tvrdí doktor Latz.

A co se stane po vysazení západní stravy a zahájení zdravého životního stylu?

„Ještě čtyři týdny poté stále pozorujeme změny v imunitním systému,“ uzavírá doktor Latz v rozhovoru pro Deutsche Welle.

Jak pomoci imunitě

Také máte pocit, že byste měli svému imunitnímu systému pomoci, protože vás skolí prakticky každý bacil, co jde okolo? Pak vězte, že jídelníček není to jediné, co se vyplatí v životním stylu změnit. Na co se vyplatí také vsadit?

Tak předně spánek. Že je nesmírně zdravý, je všeobecně známá věc. Věděli jste, že jeho nedostatek snižuje hladinu aktivních imunitních buněk? Proto ho v žádném případě nezanedbávejte, ale naopak si dopřejte ještě o chvilku navíc.

Čas od času není od věci vypomoci si nějakým tím vitaminem nebo minerálem. Například zinek dokáže zkrátit běžnou dobu nachlazení, ale svou úlohu sehraje také v prevenci. Pomáhá totiž při tvorbě bílých krvinek, tedy základních složek imunitního systému. Kde ho hledat? Hodně bohatým zdrojem je hovězí a vepřové maso. Také mléko a výrobky z něj tvořené, pšeničné klíčky nebo mořské plody. Sladké brambory jsou zase bohaté na betakaroten, což je silný antioxidant podporující imunitu. Dejte jim v kuchyni šanci, nebudete litovat. Kromě posílení ochrany před virózami navozují i dobrou náladu, neboť přispívají k produkci hormonu štěstí serotoninu. A to se přece počítá!

V tradiční české lidové medicíně má (nejen) pro posílení imunity důležité místo i česnek. Typicky vonící koření v sobě ukrývá spoustu účinných látek, z nichž ta nejvýznamnější se jmenuje alicin. Co je na ní tak zvláštního? Působí silně antibakteriálně, takže pravidelná konzumace česneku udrží bacily daleko od vašeho těla.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat