Skořice zvyšuje účinnost antibiotik proti odolným bakteriím

Skořice je kořením ceněným především pro svou výraznou silici. Většinu z ní tvoří cinamaldehyd, který je ve vyšší koncentraci velmi štiplavý. Skořice je díky této látce také více než dva tisíce let léčivem řady neduhů. A moderní věda její schopnosti velebí znova. Australští vědci totiž zjistili, že cinamaldehyd oslabuje rezistentní kmeny bakterií a zvyšuje účinnost antibiotik působících proti nim.

Kvůli nadužívání antibiotik v posledních třiceti letech bakterie rychle mutují a vytvářejí si velkou rezistenci vůči těmto lékům. Jsou tedy nezničitelné a onemocnění, která způsobují, jsou neléčitelná. Cinamaldehyd ale může pomoci. Narušuje bakteriální biofilm a činí bakterie mnohem náchylnějšími ke zhoubným účinkům antibiotika.

„Pomocí této látky jsou zničeny tři čtvrtiny biofilmů,“ tvrdí vědci ze Swinburne University of Technology v Melbourne.

Pseudomona aeruginosa je bakterie nacházející se v půdě a povrchové vodě. Pro zdravého a silného jedince nepředstavuje nebezpečí, ale u oslabených a starších lidí může být těžce léčitelnou infekcí způsobující zápal plic a poškození tkání. Navíc je tato bakterie často rezistentní vůči antibiotikům. Vytváří v těle odolné biofilmy, jimiž se před účinky léků a imunitním systémem chrání. Ale cinamaldehyd umí zničit tři čtvrtiny tohoto biofilmu.

„Náš výzkum odhaluje nové antibakteriální látky,“ uvedla doktorka Sanjida Top z Melbourne.

Zázračné koření

Skořice se objevuje v nejrůznějších vědeckých studiích stále častěji. Tohle voňavé koření se totiž prospívá zdraví v mnoha ohledech. Jak?

Je například skvělým spojencem proti zánětlivým procesům v těle. Záněty jsou sice přirozeným obranným mechanismem našeho organismu, nicméně některé zánětlivé procesy (především ty dlouhodobé) mohou vést k závažným chronickým onemocněním. A tak není od věci porozhlédnout se po nějakém protizánětlivém pomocníkovi. A ano, jedním z nich je i skořice. Dokáže totiž blokovat některé sloučeniny, jež záněty v těle způsobují, a tím přispívá k prevenci řady chorob.

Síla skořice prospívá také našemu mozku. Studie provedené zatím u zvířat (ale podle autorů nadějné i pro budoucí výzkum u lidí) ukázaly, že toto koření zlepšuje paměť, napomáhá učení nových věcí a snižuje oxidativní stres v mozku. Kromě toho se o skořici uvažuje také ve výzkumech zaměřených na prevenci Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Kromě toho se zdá, že už jen samotné aroma skořice by mohlo podpořit kognitivní funkce mozku.

Postihlo vás onemocnění diabetem 2. typu? Pak vyrazte do obchodu a nakupte zásoby skořice. Podle jedné ze studií dávka odpovídající 1/2 čajové lžičky užívaná denně po dobu 4 měsíců snižuje hladinu glukózy v krvi a podporuje tvorbu inzulinu. Půl lžičky zas není takové množství, aby se nedalo každý den někam přimíchat, co říkáte?

Látky obsažené ve skořici navíc dokážou podle vědců snižovat hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) a naopak zvyšovat hladinu toho prospěšného (HDL). Kromě toho našemu srdci a cévám prospívá tím, že dokáže regulovat krevní tlak a hladinu triglyceridů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat