Zdraví a štěstí zajistí jedině společnost optimistů

Lidé pořád pátrají po receptech na pevné zdraví a šťastný život. Podle vědeckých výzkumů jsou ale pro tato dvě z největších bohatství života klíčoví především správní přátelé a blízcí. Kdo chce být fit fyzicky, zdatný mentálně a k tomu prožívat šťastný život, musí se vyhýbat pesimistům a obklopovat nesobeckými optimisty.

Celková životní pohoda a pocit štěstí se totiž výrazně opírá o ty, s nimiž trávíme nejvíce času. Optimismus je nakažlivý stejně jako zdravé způsoby chování a uvažování, jimž se můžeme v takové společnosti naučit.

Přátelé jako recept na dlouhověkost

Novinář a vědec Dan Buettner, redaktor National Geographic a New York Times, se dlouhodobě zabývá výzkumem tzv. modrých zón (Blue Zone) na světě. To jsou místa, kde lidé žijí výrazně déle a kde jsou také podle výzkumů šťastnější. A právě život v modré zóně se opírá o pevná přátelství pozitivně smýšlejících osob.

„Přátelé můžou mít výrazný a trvalý vliv na vaše zdraví tím, že ovlivňují vaše chování tak, jak to žádná dieta nedokáže,“ tvrdí Buettner.

Mocné skupiny

V rámci výzkumu modrých zón zavítal do japonské Okinawy, kde se lidé dožívají v průměru devadesáti let. Zjistil, že tam tvoří společenské skupiny zvané moai. V jejich rámci se pět kamarádů či kamarádek podporuje sociálně, emočně, finančně a pomáhá si třeba také s přepravou.

„Je to velmi mocný vynález. Tradičně je do skupin moai umístili už jejich rodiče, když se narodili. A oni pak celý život procházejí v této podporující společnosti,“ tvrdí Buettner.

Inspirace i pro nás

Lidé na Západě by podle něj měli tyto modely kopírovat a vědomě si tvořit přátelské skupiny podobně – optimisticky – smýšlejících lidí se zdravými návyky. Když se člověk obklopuje gaučovými povaleči s neustálým hledáním problémů a toho, co je na světě špatně, nemůže očekávat, že bude sám fit svalovec se šťastným pohledem na život.

„Tvrdím rozhodně, že nejvlivnější věc, kterou můžete udělat k udržení zdravého a dlouhého života, je organizace nejbližší sociální skupiny,“ dodává Buettner.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat