Zelená a listová zelenina aktivuje bílkoviny, které chrání střeva před rakovinou

Epidemiologové si už před lety všimli, že osoby konzumující ve velké míře zelenou a listovou zeleninu, vzácněji onemocní rakovinou tlustého střeva. Vědci z Londýna popsali ochranný mechanismus listové zeleniny a potvrdili, že vysoká konzumace špenátu, salátu, brokolice, zelí a kapusty skutečně chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva.

Tyto druhy zeleniny obsahují látky aktivující sekreci bílkoviny zvané aryluhlovodíkový receptor (AhR), která chrání buňky střevní sliznice před poškozením, dokáže je léčit a opravovat a zlepšovat průnik živin do krve. AhR také výrazně a významně snižuje množství zánětů ve střevech.

„Tyto objevy jsou důvodem k optimismu, zatímco nemůžeme změnit genetické faktory, které zvyšují riziko rakoviny, můžeme výrazně ovlivnit riziko související s vlivy vnějšími, tedy začít konzumovat mnohem více zeleniny,“ uvedla doktorka Gitta Stockinger z Institutu Francise Cricka v Londýně.

Když se přidá ovoce

Nejen zelenina ale podle vědců hraje v prevenci onkologických onemocnění významnou roli. Také někteří zástupci ovocné rodiny obsahují látky, jež mohou působit protirakovinně. Kterí to jsou?

Tak například melouny jsou oblíbenou šťavnatou letní dobrotou, ale kromě toho, že jejich sladká chuť se rozplývá na jazyku, mají i daleko podstatnější výhody. Jejich zázračné složky tlumí záněty, jež mohou být příčinou diabetu, artritidy, aterosklerózy, astmatu a hlavně obávané rakoviny. Mezi hlavní obsažené protizánětlivé antioxidanty v melounech patří vitaminy A, C, B6 a lykopen, který se řadí mezi karotenoidy.

Ani plod granátovníku obecného byste jako ochránce neměli podceňovat. Málokdo tuší, že šťáva z granátového jablka v sobě ukrývá šest vzácných sloučenin, které potlačují rakovinu prsu způsobenou nadměrným množstvím hormonu estrogenu. Dobré je, že tento léčivý nektar mohou s klidným svědomím popíjet i pacientky s cukrovkou, protože nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi.

Ale i zdánlivě obyčejná broskev má kouzelné schopnosti. Závěry americké studie publikované v časopise Journal of Nutritional Biochemistry uvádějí, že broskvový extrakt likviduje agresivní rakovinové buňky, zastavuje růst nádorů a zabraňuje šíření rakoviny do dalších částí těla. Tamní lékaři v tomto ovoci vidí účinnou prevenci, proto jeho konzumaci doporučují všemi deseti. Dáte si říct?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat