Tvrzení, že kokosový olej je jed, je nevědecký výmysl

Profesorka Karin Michels minulý měsíc na konferenci v Německu prohlásila, že kokosový olej je pro lidské tělo čistý jed. Jako zdroj nasycených mastných kyselin prý poškozuje oběhovou soustavu. Řadu odborníků a vyhlášených kardiologů z celého světa to zvedlo ze židle. A světově proslulý profesor Aseem Malhotra veřejně vyzval Michels, ať se omluví, protože poškozuje dobré jméno Harvardovy univerzity. Nikdy totiž nebylo prokázáno, že přímo kokosový olej poškozuje srdce a cévy. Vědci z Cambridge navíc prokázali opak.

Profesorka Michels se dopouští nevědecky zavádějícího matení veřejnosti. Tvrdí totiž, že kokosový olej jakožto bohatý zdroj nasycených mastných kyselin poškozuje srdce a cévy. Jenže to nikdo nikdy neprokázal přímo u kokosového oleje.

Jak je to vlastně s cholesterolem

Co bylo prokázáno, je to, že u nasycené mastné kyseliny s dlouhými řetězci pocházející z živočišných zdrojů – sádla, másla a masných výrobků – zvyšují hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi. U kokosového oleje byl přitom prokázán opak. Obsahuje totiž nasycené mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci, které jsou v játrech metabolizovány na energii, nikoli na zásobní tuk.

Vědci z Cambridgeské univerzity prokázali, že pravidelná střídmá konzumace kokosového oleje snižuje hladinu nezdravého (LDL) cholesterolu v krvi stejně jako olivový olej.

Poškození dobrého jména

„Minulý týden profesorka Karen Michels z Harvardovy univerzity vytvořila celosvětový mediální poprask, když prohlásila, že kokosový olej je čistý jed. Když zrevidujeme veškeré vědecké výzkumy a jejich důkazy, můžu vám kategoricky říct, že tohle tvrzení je zcela lživé… Řekl bych přímo, že je to nevědecký nesmysl. Žádám tímto profesorku Michelsovou, aby okamžitě veřejně reagovala na svůj komentář a omluvila se za něj. Poškozuje dobré jméno Harvardovy univerzity,“ uvedl ve veřejném vyjádření světově proslulý a vědecky oceňovaný doktor Aseem Malhotra ze Spojeného království.

Kokosový olej obsahuje z dvaaosmdesáti procent nasycené mastné kyseliny, máslo jich má třiašedesát procent. Jenže jsou to naprosto odlišné nasycené tuky. Ty z kokosového oleje mají středně dlouhé řetězce na triglyceridech a prokazatelně snižují hladinu LDL v krvi. Michelsová nemá žádné důkazy o tom, že by přímo kokosový olej poškozoval oběhovou soustavu. Výzkumy, které tvrdí, že nasycené mastné kyseliny škodí, zkoumaly mastné kyseliny z živočišných zdrojů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat