Konec Alzheimerovy choroby? Lékaři tvrdí, že konečně našli lék

Britští vědci už vědí, proč většina léků na Alzheimerovu chorobu selhává ve své účinnosti. Působí totiž na špatné proteiny ukládající se na neuronech. Jakmile ale tento proces vytváření plaku začne, žádné léky ho neumějí zastavit. Neurologové z Londýna odhalili slabinu začarovaného kruhu a tvrdí, že mají skutečný lék na Alzheimerovu chorobu.

Proč skutečný? Protože současné léky dokážou onemocnění zpomalit, nikoli vyléčit či zastavit. A to proto, že působí přímo na beta-amyloidový plak. Ale londýnští experti tvrdí, že je potřeba podchytit úplně jinou bílkovinu – enzym řídící produkci tohoto plaku.

Přetnutý začarovaný kruh

Jinými slovy, dosud všechny léky působily přímo proti plaku, který však neurony tvoří samy a tím více, čím více se ho v mozku ukládá. Alzheimerova choroba je jakýsi začarovaný kruh. Jakmile se v mozku objeví první beta-amyloidový plak, zatížené neurony v reakci na to samy začnou tvořit beta-amyloidy. Plak se tak zvětšuje a následně ho začne produkovat víc a víc neuronů. Onemocnění tak rychle postupuje a pacientovi už není pomoci.

Tým doktorky Christiny Elliottové ve spolupráci s doktorem Richardem Killickem a profesorem Dagem Aarslandem odhalil místo, kde lze začarovaný kruh přetnout. A tím je bílkovina Dkk1, která řídí produkci beta-amyloidového plaku v neuronech. Pokud je tento enzym vypnut, neurony přestanou samy plak tvořit.

„Prokázali jsme, že existuje začarovaný kruh, kterým beta-amyloidový plak řídí vlastní produkci. Myslíme si, že jakmile se tento kruh vymkne kontrole, léky působící přímo na beta-amyloidy už nepomůžou. To také vysvětluje, proč tolik testování léků na Alzheimerovu chorobu selhalo,“ míní doktor Killick.

Začátek cesty k léčbě?

Tým z Londýna testoval lék fasudil u myší, které už měly v mozku spoustu beta-amyloidového plaku. Lék zablokoval Dkk1 a poté došlo ke snížení množství plaku. Tím pádem k dramatickému ústupu symptomů Alzheimerovy choroby.

„Prokázali jsme přesvědčivě, že fasudil dokáže ochránit synapse a paměť u zvířat s Alzheimerovou chorobou a ve stejnou chvíli snížit množství beta-amyloidu v mozku,“ tvrdí doktor Killick.

Fasudil teď bude testován na prvních dobrovolnících s počáteční fází Alzheimerovy choroby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat