Plavání v sychravých dnech může být příjemné

Venku je chladno a sychravo, a při návštěvě bazénu máte strach, že po hodině v chladné vodě riskujete nachlazení? Možná vás to překvapí, ale je tomu právě naopak.

Imunita a otužilost

Věřte nebo ne, ale lidé, kteří se věnují pravidelnému plavání celoročně, nejsou o nic více nemocní, než ti, kteří neplavou vůbec. Spíše je tomu naopak a to z důvodu, že plavání má velmi poštovní vliv na naši imunitu, zvětšuje kapacitu plic a chladná voda nás naučí otužilosti.

Dalším pozitivem je také udržování fyzické kondice, která je pro náš zdravotní stav velmi důležitá.

Vše má svá pravidla

Přesto, že není důvod se plavání v chladných měsících vyhýbat, je nutné dodržovat správný aklimatizační proces, abyste předešli onemocnění, způsobeným teplotním šokem.

Po plavání se řádně osušte. Nespoléhejte na čepici, kterou zakryjete mokré vlasy a ty pořádně vysušte. Fény v šatnách veřejných koupališť nebývají příliš výkonné, ale je možné vzít si svůj a za drobný poplatek (někdy i zdarma) jej využít.

Nezapomínejte ani na uši. Ty je třeba také dobře vysušit a to zejména u dětí, u kterých hrozí zánět středouší, sluchovodu nebo dutin.

Po plavání byste neměli hned opouštět prostor koupaliště a vystavovat se vnějšímu chladnému vzduchu. Jste rozehřátí a pod mnoha vrstvami oděvů se snadno zpotíte a venku pak hrozí rychlé prochladnutí. Po osušení byste se měli obléknout tak, aby vám nebylo chladno ani horko a počkat například v kavárně, než vaše tělo vychladne. Teprve potom můžete v klidu opustit prostory koupaliště.

Jste nemocní? Plavte!

Ač se vám to bude zdát zvláštní, dle lékařů může plavání účinně pomoci při nachlazení a ucpání dýchacích cest. Pokud tedy máte rýmu, zkuste si dát pár bazénů a vaše tělo „nakopnout“ k pořádné obranné činnosti. Plavání se však vyhněte, pokud máte kašel, teplotu nebo bolesti svalů. V takovém případě by se vám mohlo spíše přitížit.

Dejte na svůj dojem. Pokud se cítíte fit a jediné co vás trápí je ucpaný nos, nebojte se a vyrazte na stadion. Pokud se ale cítíte pod psa, na plavání zapomeňte.

Zdroj: https://www.goodhealthbyyourself.info/6-ways-swimming-benefits-your-immune-system/, https://www.usms.org/fitness-and-training/articles-and-videos/articles/4-reasons-why-swimming-is-great-for-your-immune-system







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat