S podzimem alergie nekončí ani u vás, ani u vašich mazlíčků

Léto je definitivně za námi, ale alergiím a senným rýmám umíráček nezazvonil. I na podzim se můžeme potýkat s nepříjemnými alergickými projevy, kterými trpí nejen lidé, ale často postihují také naše domácí mazlíčky.

Plísně

Podzim je obdobím, kdy klesá venkovní teplota, ale v bytech a domech máme stále ještě poměrně teplo, tudíž nemáme potřebu topit. Bohužel si tím vytváříme ideální vlhké klimatické podmínky pro tvorbu plísní, které bývají častým spouštěčem alergických reakcí a dýchacích obtíží.

Plísňovým alergenům se ale nevyhneme ani venku. Vlhko a teplo jsou semeništěm plísní a hromady spadaného listí jsou jich plné. I venku tedy můžete zaznamenat nepříjemné obtíže. Ucpaný nos, slzení očí a kýchání se nám tak nevyhýbá ani s příchodem chladnějšího období.

Roztoči

S příchodem podzimu přestáváme častěji větrat a v teplých domech vytváříme ideální podmínky pro množení roztočů, kteří se živí odumřelou tkání našich těl v matracích, sedačkách a kobercích. Není proto divu, že nejčastějším viníkem podzimních alergií jsou právě roztoči a prach. Ložní prádlo proto měňte častěji a snažte se hodně větrat.

Pyly

Ač si mnozí myslí, že s podzimem končí kvetení veškeré vegetace, která by lidi trpící alergií mohla trápit, opak je pravdou. Na podzim kvete pelyněk a ambrozie, jejichž pyl se řadí mezi silné alergeny. Špatnou zprávou pro lidi trpící jarními alergiemi je ta, že s největší pravděpodobností budou mít obtíže i s nástupem kvetení tohoto plevele.

Zvířata

Nejen lidé trpí s příchodem podzimu alergiemi a zhoršením astmatu. Tyto obtíže se nevyhýbají ani našim mazlíčkům. V tomto období se častěji vyskytují příznaky, jako je slzení očí, kýchání, svědění kůže a potíže s dýcháním i u nich.

V případě lidí se zase můžeme často setkat se zhoršením stavu způsobeným právě srstí našich zvířat. Je proto důležité udržovat v bytě čistotu, zvířata pravidelně zbavovat vylínalé srsti a častěji vysávat. Také je vhodné šokově větrat celý byt a to i třikrát denně, po dobu deseti minut.

Zdroj: https://www.webmd.com/allergies/fall-allergy-relief, https://www.healthline.com/health/allergies/fall-allergens







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat