Drastické diety způsobují nespavost, protože mozek hladoví

Na kvalitu spánku má vliv celá řada faktorů. Krom stresu a míry pohybu také strava. A pokud se člověk zrovna rozhodne drasticky hubnout, měl by se smířit s tím, že se mu bude hůř usínat. Radikální omezení příjmu energie a také vyloučení některých potravin totiž souvisí s narušením spánku.

Tvrdí to doktorka Sophie Medlin z Londýnské univerzity. Přitom platí, že nekvalitní spánek, nedostatečně dlouhý spánek a nepravidelnost v čase usínání a vstávání většinou souvisejí se zvýšením chuti na nezdravé potraviny, zvýšeným příjmem energie a obezitou.

Za vším hledej hormony

Ale platí také, že osoby, které se rozhodnou hubnout drastickou dietou, mají větší potíže s usínáním. Zvláště pokud se vyřadí z jídelníčku některé potraviny.

Spánek řídí hormon melatonin, který se tvoří v mozku také v závislosti na tom, jestli se do těla dostává dostatek aminokyseliny tryptofanu. To je stavební látka řady bílkovin, přičemž bohatým zdrojem tryptofanu jsou mléčné výrobky, které obsahují také hořčík a vitaminy skupiny B, jež společně řídí produkci melatoninu. Výborným zdrojem těchto látek jsou rovněž ořechy, ryby (hlavně sardinky konzumované i s kostmi), luštěniny a libové maso.

Mozek by neměl hladovět

„Pokud člověk nemůže usnout, výbornou svačinou před spaním je sklenice mléka a malý banán nebo hrstka ořechů,“ radí doktorka Medlin.

Drastické diety a vyloučení určitých potravin podle ní nejsou zdravé jak pro metabolismus, tak pro spánek. Hladový mozek má totiž problém s usínáním i kvalitním spánkem. A drastická dieta navíc zvyšuje nutkání se přejídat a metabolismus programuje k tzv. jojo efektu. Takže jakmile dieta skončí, tělo se ihned obalí tukem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat