Nandejte sluchátka. Rychlá hudba vás nabudí k delšímu cvičení

Řada lidí při cvičení poslouchá hudbu. Buď v posilovnách a fitness centrech z reproduktorů, nebo vlastní ze sluchátek. Pokud si ale člověk tvoří sportovní výběr songů, měl by volit rychlejší. Podle texaských vědců povzbuzující energická muzika motivuje k delšímu cvičení.

Ačkoli hudba nezvyšuje výkonnost člověka, má blahodárný vliv na jeho psychiku. Vědci z Londýna prokázali, že hudba mění mozkové vlny a zpříjemňuje cvičení. To je dobré především pro jedince, kteří mají k pohybu odpor a jimž cvičení působí bolest.

Odborníci z Texasu teď prokázali, že cvičení v tichu není výhodnější z hlediska délky věnované pohybu. A protože se lidé dnes pohybují málo, je tedy dobré hudbu zakomponovat do této činnosti, pokud člověk není naopak fitness fanatik a nemá na pohybu závislost.

Jedinci, kteří cvičí v prostředí s energickou hudbou, vydrží cvičit o deset procent déle než ti, kteří cvičí v tichu a vnímají tak především vlastní supění a funění.

„Tato studie poskytuje jisté důkazy o tom, že hudba může sloužit jako další motivační pomůcka při cvičení, které je podstatné pro zdraví srdce,“ uvedl doktor Waseem Shami z Texas Tech University.

Dobrá zpráva pro hubnoucí

K podobným závěrům ostatně dospěli i australští vědci, kteří se zaměřili na roli hudby u lidí, kteří chtějí shodit přebytečná kila. Zhubnout a držet si trvale normální postavu znamená změnit navždy životní styl. A součástí této změny je také pravidelný pohyb. Jenže v počátcích má většina nadšenců do hubnutí problém zvyknout si na nový režim a často se vrací do zajetých kolejí. Podle australských odborníků ale mohou pomoci sluchátka a oblíbená hudba. Snižují riziko relapsu a zvyšují naopak chuť se pohybovat.

Doktor Nick Fuller tvrdí, že právě poslech hudby ze sluchátek vnímá dlouhodobě jako klíč k úspěchu při hubnutí pohybem.

„Ke vší frustraci z obezity často začínáme pohybem, který si vůbec neužíváme a nechceme se mu věnovat dlouhodobě, například začneme chodit do posilovny nebo si pořídíme osobního trenéra. Takže frustrovaní toho necháme, utratíme peníze zbytečně a vracíme se do zajetých kolejí. Všechno je pro nás moc náročné a není to žádná zábava a potěšení… Výzkumy ale dokazují, že poslech hudby zlepšuje zážitek z pohybu a zvyšuje intenzitu cvičení, což znamená, že člověk se rychleji zbaví nadbytečných kilogramů. Sluchátka slouží také jako kulisa, která nás chrání před rozptylováním,“ vysvětluje obezitolog Fuller ze Sydney.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat