Glutamát v jídle může zlepšovat paměť u osob s demencí

Už více než sto let používají kuchaři k ochucování jídel glutamát. Je to sůl aminokyseliny, která se nachází v řadě potravin bílkovinné povahy. Glutamát zvýrazňuje chuť pokrmu, takže si jím pomáhají především kuchyně s horší kvalitou pokrmů. Ale pro asijskou kuchyni je typickou příchutí z historického důvodu. Nicméně v posledních letech se stal glutamát zdravotním strašákem a řada lidí dbajících na zdravou výživu se mu vyhýbá. Japonští vědci však zjistili, že jeho konzumace může pomáhat lidem s demencí.

Glutamát je totiž sodnou solí kyseliny glutamové, která je nejdůležitějším neuropřenašečem v našem mozku. Bez kyseliny glutamové by mozek nebyl schopen přenášet signály a informace.

Aktivovaný mozek

Japonští vědci experimentálním výzkumem u dvou set pacientů s demencí zjistili, že denně podávaný glutamát souvisel se zlepšením jejich paměti. Přitom průvodním symptomem demence je výrazné zhoršení paměti.

„Zdá se, že glutamát může aktivovat hippokampus a zlepšit paměť,“ tvrdí neurologové z Univerzity Tottori.

Škodí, nebo pomáhá?

Jejich studie ale nepopisuje přesně neurologický princip účinku. Je tedy nezbytné provést další výzkumy k prokázání vztahu mezi konzumací glutamátu a zlepšením verbální paměti a časové orientace.

Glutamát je zmiňován v posledních letech jako škodlivá látka přidávaná do potravin. Neexistují ale tvrdé důkazy o tom, že by zdraví člověka poškozoval. Jeho podávání dětem do tří let se ale obecně nedoporučuje. A některé výzkumy naznačují, že glutamát tlumí vnímání sytosti, takže lidé mají tendenci přejídat se pokrmy obsahujícími tuto látku, což vede k obezitě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat