Jídelníček s velkou snídaní je nejlepší metoda hubnutí

Je lepší jíst šest malých porcí denně, nebo vsadit na tři porce s velkou snídaní? Tuto otázku si položili izraelští vědci a provedli experimentální srovnání obou stylů stravování osob s diabetem typu 2. Zajímalo je, kolik dotyční zhubnou za tři měsíce a jak se změní jejich hladina krevního cukru a reakce tkání na inzulin. Jednoznačně přitom zvítězila strava založená na třech porcích s velkou snídaní.

Osoby, které pojídaly velkou snídani a celkový denní energetický příjem ve třech porcích, zhubly v průměru pět kilo za tři měsíce. Osoby, které se stravovaly v systému šesti menších porcí denně, zhubly jen polovinu této hmotnosti.

„Tato studie dokazuje, že u osob s diabetem typu 2 léčených inzulinem strava založená na třech porcích denně s velkou snídaní, průměrným obědem a malou večeří je mnohem výhodnější než strava založená na šesti menších porcích. Hodina, ve kterou jíte, ale také to, jak často jíte, je důležitější než to, co jíte a kolik kalorií zkonzumujete. Tělesný metabolismus se během dne mění. Krajíc chleba k snídani vyvolá jinou hladinu cukru v krvi a vede k menšímu přibývání na váze než stejný krajíc chleba večer,“ tvrdí doktorka Daniela Jakubowicz z Telavivské univerzity.

Na konci studie osoby, které se stravovaly systémem tři pokrmy denně s velkou snídaní, potřebovaly ke zvládání svého diabetu méně inzulinu než ty, které pojídaly šest menších porcí. Je tedy zřejmé, že zmíněný jídelníček je také prevencí diabetu typu 2 a jeho možnou formou léčby.

Desatero pro život bez cukrovky

Lékaři Diabetologického centra Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN v Praze navíc sestavili jakési destaero, které radí, jak se chránit před vznikem cukrovky. Uvidíte, že se vyplatí dodržovat!

  1. Zamýšleli jste se nad otázkou, jak trávíte běžné dny a čemu věnujete čas? Plánujte úkoly ve vlastním životě tak, aby vás vždy alespoň trochu bavily. Najděte si cíl, proč chcete provést třeba i malou změnu životního stylu a směřujte k němu s rozmyslem. Pak můžete mít radost z dosažení dlouhodobějšího úspěchu.
  2. Zajímejte se o vlastní zdraví, buďte aktivní, ptejte se svých zdravotníků na informace, které potřebujete vysvětlit.
  3. Myslete na to, co jíte. Volte potraviny, které vám chutnají, ale zároveň si jimi nepoškozujete vlastní zdraví. Nekupujte domů zbytečná lákadla. Pokud jíte běžně zdravě, pak lze sníst občas i něco „méně zdravého“.
  4. Přemýšlejte, jaký druh pohybu by vás bavil. Tomu pak zkuste věnovat trochu času (k prevenci cukrovky stačí i 30 minut chůze denně). Choďte, cvičte, hýbejte se. Protože pokud to neuděláte vy, nikdo jiný to za vás neudělá. Pozitivní vliv pohybu prospěje i vaší náladě.
  5. Nepodceňujte preventivní prohlídky u praktického lékaře. V krevních odběrech vám kontroluje i hladinu cukru.
  6. Zajímejte se o hodnotu své glykemie (= cukr v krvi), zejména pokud patříte mezi osoby rizikové pro vznik cukrovky (obezita, zvýšený cholesterol, zvýšený krevní tlak, diabetes u rodičů, u žen v těhotenství apod.). Glykemii si můžete kontrolovat i samostatně doma na glukometru. Pokud naměříte kdykoli během dne náhodnou hodnotu ≥ 7,0 mmol/l, je vhodné oznámit to praktickému lékaři.
  7. Dostatek spánku nenahradíte ničím jiným.
  8. Nekuřte nebo se snažte alespoň kouření omezit. I postupné krůčky směřují k úspěchu a každá nevykouřená cigareta hraje ve prospěch vašeho zdraví.
  9. Naslouchejte doporučením lékaře/zdravotní sestry. Jsou na vaší straně ve snaze zabránit vzniku nemoci nebo již existující nemoc vhodně léčit.
  10. Žijte s úsměvem a nechte se co nejméně vést stresem. Nikdy nevíte, co bude zítra, takže ke změně využijte už dnešek.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat