Nesprávné čištění uší může poškodit sluch

Někdo považuje čištění uší za samozřejmost, jinému je šťourání v uších vatovými tyčinkami nepříjemné. Prospěšnost tohoto hygienického úkonu je ale diskutabilní. Přehnané čištění uší může nadělat více škody, než užitku.

Špunty do uší… Nebo v uších?

Pokud patříte mezi ty, kteří se rádi šťourají v uších vatovými tyčinkami, špejlemi omotanými vatou nebo čímkoli, co máte po ruce ve snaze odstranit nadbytečný maz z ucha, měli byste ihned přestat. Čištění uší totiž jen napomáhá ke vzniku mazové zátky. Maz se tvoří z důvodu, aby ucho zevnitř chránil před cizími předměty a prachem. Jednoduše brání čemukoli do ucha vniknout.

Lidé se mylně domnívají, že se maz tvoří hluboko v uchu a tam se usazuje. Pravdou ale je, že vzniká ve zvukovodu vnějšího ucha a při jeho hromadění ho ucho začne vypuzovat směrem ven. Tím, že si do ucha zasouváme předměty, maz tlačíme hlouběji do ucha, odkud už ho dostane jen lékař za pomoci lékařského vybavení.

Čím více si ucho čistíme, tím více mazu se tvoří, aby se ucho chránilo od případných nečistot.

Neplatí to ale pouze o vatových tyčinkách, nýbrž o všech ušních svíčkách, rozpouštědlech mazu a jiných reklamovaných prostředcích.

Co říkáš?

Problém nastává ve chvíli, kdy se v uchu nahromadí takové množství mazu, že začne bránit přenosu zvukových vln. V podstatě začnete trpět nedoslýchavostí, ušními šelesty, boucháním v uších a vlivem toho třeba i k závratím. V takové chvíli už si sami nepomůžete a je na čase vyhledat odborníka, který nahromaděný ušní maz dostane z vašich uší ven.

Ucho byste vždy měli čistit pouze zevně, vytírejte je vatou nebo ručníkem, ale nepouštějte se do žádných výplachů apod. I po koupání v bazénu stačí ucho vytřít kouskem suché látky.

Sucho jim nesvědčí

Lékaři upozorňují také na přílišnou suchost, kterou si přehnaným čištěním v uchu vytváříme. Lidé, kteří nemají dostatek ušního mazu, častěji trpí na záněty sluchovodu a středouší. Vymývání ušního mazu se nedoporučuje zejména u jinak zdravých dětí, které jsou na tyto choroby mnohem náchylnější.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/how-to-clean-your-ears, https://drjillgordon.com/blog/5-things-to-expect-during-an-ear-cleaning







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat