Nepříjemnost jménem ječné zrno. Proč potkala zrovna vás

Nejdřív to svědí, potom pálí, najednou se probudíte a je tam! Ječné zrno jako hrom. Nejednomu člověku je tento stav dobře známý. Co však ječené zrno je a jak se ho zbavit? Dobrá zpráva je, že k lékaři hned nemusíte.

Co je to?

Ječné zrno vznikne tehdy, když se ucpe jedna z povrchových žláz ve víčku oka. Že se chystá vyrůst i na tom našem, dá najevo zpočátku svěděním, citlivostí a následně bolestí a začervenáním celého víčka. O několik dní později se tyto příznaky koncentrují do jednoho místa, kde se zanedlouho vytvoří bulka plná hnisu – ječné zrno. Mnohdy se stává, že víčko oteče úplně celé a samotné zrno pak není patrné. V takovém momentě ale většina lidí stejně navštíví lékaře a ten na ječné zrno při vyšetření přijde.

Proč se nám dělá?

Tvrdí se, že ječné zrno má cosi společného s naší výživou, nedostatkem spánku a také psychikou. Mnohdy se setkáte s lidmi, kteří tvrdí, že když se rozčílí, vyrazí se jim ječné zrno do druhého dne. Jedinou přímou souvislostí je nedostatečná hygiena, sahání na obličej a používání kosmetických produktů. Na vzniku zánětu se ale může podílet i celkové oslabení imunity. Ječné zrno je nakažlivé, proto by se postižená osoba neměla s nikým dělit o ručníky a dodržovat hygienu.

Jak se ho zbavit?

Ječné zrno během několika dnů dozraje a samo praskne. Hnis vyteče a rána se zahojí. Někdy však může přejít do chronické formy, kde zrno nedozrává. Pokud máte ječné zrno na oku několik týdnů, je vhodnější navštívit lékaře, který nasadí antibiotickou mast nebo oční kapky. Pokud ani tehdy zrno nezmizí, oční lékař zrno nařízne několikamilimetrovým řezem a odstraní se jeho obsah.

Babské rady

Na ječná zrna prý platí bylinky. Nechte vylouhovat heřmánek (úplně postačí klasický heřmánkový čaj) a na oko přikládejte vlažné obklady. Podobně fungují i obklady z borové vody.

Při ječném zrnu byste měli zvýšit příjem vitaminu C a k rychlému uzdravení prý dopomůže konzumace česneku, rakytníku nebo rybího tuku. Jednoduše byste měli jakkoli podpořit svoji imunitu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat