Lískové oříšky jsou přírodním multivitaminem

Vánoce jsou v dnešní době především svátky obžerství. Na stolech ale můžou být také zdravé potraviny, po kterých je možné sáhnout jako alternativě tučných a sladkých zabijáků. Těmi nejzdravějšími jsou pak ořechy a mezi nimi lískové. Podle vědců z Oregonu jsou to přírodní multivitaminy a malá hrst lískových ořechů denně výrazně sníží riziko rozvoje demence.

Lískové ořechy jsou totiž bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, hořčíku a vitaminu E. Vědci z Oregon State University prokázali, že lidé konzumující pravidelně lískové ořechy mají nejen lepší hladinu glukózy a tuků v krvi, jsou méně ohroženi chorobami srdce a cév či diabetem typu 2, ale také se u nich ve vyšším věku vzácněji rozvíjí Alzheimerova choroba.

„Lidé neradi užívají multivitaminy v tabletách, ale lískové oříšky představují multivitaminy v přírodní formě,“ tvrdí profesorka Maret Traber z Oregon State University.

Zázrak nejen pro Popelky

Nejen na srdce, cévy a mozek mají podle vědců lískové oříšky pozitivní vliv. Co také dokážou?

Pokud pečujete o svůj zevnějšek, pravděpodobně investujete „majlant“ do omlazovacích zlepšováků, které slibují vzhled dvacítky. Jenže co když to jde i jinak – a podstatně levněji? Nemusí to být jen vaše zbožné přání, ale chutná realita. Plody lísky obecné jsou totiž napěchovány antioxidanty a vitaminem E. Tyto složky prokazatelně zpomalují biologický proces stárnutí, přičemž stimulují tvorbu kolagenu a podporují regeneraci kožních buněk. Jako nepřátelé vrásek jsou tedy ořechy doslova k nezaplacení. Tak si je dopřávejte pravidelně, vaše pokožka to ve všech směrech ocení!

Je známo, že ořechy jsou bohatým zdrojem široké škály minerálů, včetně manganu, draslíku, zinku, hořčíku, mědi, vápníku, selenu a železa. Právě proto jsou považovány za skvělou kostní výživu, tudíž předchází vzniku osteoporózy. Tedy alespoň takové mínění zastávají odborníci, kteří na lískové poklady nedají dopustit. Vezmete si jejich názor k srdci?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat