Proč nám bylinky pomáhají a co vlastně obsahují

Léčivé rostliny tvoří převládající zdroj přírodních léčiv, a proto jsou už téměř od nepaměti nejdostupnějším prostředkem proti mnohým nemocem. Využijte sílu přírody i vy a zařaďte léčivé byliny do svého života, který se s jejich pomocí v mnohých ohledech zlepší. A jak to vlastně celé funguje?

Bylinky mají spoustu léčivých účinků díky látkám, které se většinou nacházejí v listech, květech nebo plodech. Proto umějí zmírnit bolest, působit protizánětlivě, ovlivňovat funkčnost a stav orgánů a celkově zlepšovat fyzický i psychický stav člověka. Ale každá mince má dvě strany.

Účinné látky

Alkaloidy se často označují jako „léčivé jedy“, a proto je nutné přistupovat k rostlinám s jejich obsahem opatrně. Pokud byliny obsahují velké množství alkaloidů, jako je tomu například u rulíku zlomocného, nejsou vhodné k samoléčbě, ale měly by se užívat jen pod dohledem odborníka jako lék. Nízký obsah těchto látek v rostlině naopak v kombinaci s jinými látkami pozitivně ovlivňuje léčivé účinky byliny. Alkaloidy obecně povzbuzují nervy, tlumí křeče a zvyšují krevní tlak. A co silice neboli éterické oleje v rostlinách?

Tak ty mají palčivou chuť a jsou to směsi vonných těkavých látek nerozpustitelných ve vodě. Rostliny je vytvářejí, aby se jimi chránily proti býložravcům. Jejich přednostmi jsou močopudné účinky a příznivý vliv na trávení. Silice jsou silně dezinfekční a mají dráždivé účinky. Tím však výčet „obsahu“ rostlin nekončí.

Hořčiny a saponiny. O nich jste věděli?

Hořčiny zvyšují chuť k jídlu a napomáhají trávení díky schopnosti dráždit chuťové receptory. Podporují vylučování slin a žaludečních šťáv. Mezi typické hořčiny patří například strychnin a chinin. A to stále není všechno. S rostlinou si domů přineste i saponiny.

Saponiny jsou chemické sloučeniny s hořkou až svíravou chutí. Rozpouštějí hlen, napomáhají vykašlávání, jsou antibiotické, protizánětlivé, podporují imunitu a některé posilují cévy. Saponiny můžeme nalézt v kopřivě nebo ve špenátu.

Třísloviny a jejich účinky

Třísloviny jsou bezdusíkaté látky, které umějí vytvořit ochranný koagulační film na kůži a na sliznici. Vynikají totiž schopností na sebe vázat bílkoviny. Kůže i sliznice je tak odolnější a ochranný film zabraňuje pronikání škodlivin nebo vody. Třísloviny mají navíc stahující účinek. Můžeme je najít například v listech ostružníku. No nejsou ty rostliny úžasné?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat