Usínáte každou chvilku? Možná trpíte narkolepsií

Usínáte v práci, při obědě, u televize nebo třeba i při rozhovoru s přáteli? Cítíte se unavení, ačkoli v noci spíte dobře? Možná trpíte narkolepsií. Mnohdy se rozvíjí plíživě a občasný odpolední „šlofík“ může přerůst i v nepříjemný problém.

O co jde?

Narkolepsie je chronická porucha, jejímž charakteristickým prvkem je extrémní ospalost a upadání do hlubokého spánku kdykoli během dne. Postihuje totiž nervovou soustavu a spánkové centrum. V obzvlášť závažných případech lidé usínají i při činnostech, které za normálních okolností nejsou se spánkem slučitelné, například při sportu nebo při jízdě autem. Trpíte-li neustálou únavou přesto, že v noci spíte dobře, možná byste se měli zmínit svému lékaři.

Příčiny narkolepsie

Onemocnění vzniká nejčastěji náhlým vymizením nebo poškozením  hypocretinových nervových buněk v mozku. Jejich degenerace vede k nestabilitě systému udržujícího bdělost a spánek. Člověk pak není schopen usínání ovládat a mnohdy o svých spánkových etapách nemá ani tušení.

Riziková skupina

Narkolepsie se nevyhýbá mužům, ani ženám. První záchvat je nejčastěji ve věku 15 až 30 let. V plném rozsahu se projevuje mezi 35 a 40 lety. Po padesátce může dojít k ústupu příznaků, nemoc může dokonce s věkem zcela odeznít.

Mlsní spáči   

Záchvat narkolepsie je často vyvolán i nějakou silnou emocí, například smíchem nebo rozčilením. Nejen náhlý spánek je však projevem této nepříjemné nemoci. Mezi příznaky patří i nadměrná chuť na sladké, někdy časté noční buzení, nervozita, či halucinace podobné snění. Narkolepsie bývá často zaměňována s epilepsií, nízkou hladinou cukru v krvi nebo srdečním onemocněním.

Záchvaty spánku však nemusí člověka ochromit zcela. Někteří pacienti zažívají krátké spánkové epizody, při nichž jejich mysl usne, ale tělo funguje dál. Často se pak podivují nad tím, proč mají šuplík plný odpadků, klíče od auta v koši na prádlo nebo talíř s obědem ve skříni. Jednoduše usnou ve chvíli, kdy něco přenáší nebo se chystají k nějaké aktivitě, a krátkodobá halucinace spojená s následným vypnutím mysli donutí postiženého k nelogickému chování.

Léčba

Léčba narkolepsie je především založena na odstraňování nebo zmírňování příznaků. Doporučují se dechová cvičení, pobyt na čerstvém vzduchu, vynechání kofeinu před spaním apod. Medikamentózní léčba probíhá za pomocí antidepresiv a léků, které obsahují amfetamin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat