Vyspávání zdraví moc nesvědčí

Ačkoli v týdnu vstáváte v šest hodin ráno, nedělá vám problém o víkendu vyspávat až do oběda? To je ale velká chyba! I když jste od přírody spáči, neměli byste ve dnech volna prodlužovat spánek o déle než hodinu.

Pravidelnost je důležitá

Pokud se cítíte neustále unavení, bolí vás hlava, nejste schopni se soustředit, možná vás časem napadne, že máte potíže se spánkem. Mnoho lidí přichází k lékařům s prosbou o léky na spaní, přestože s usínáním problém nemají. Jejich představa je taková, že nespí dostatečně tvrdě, a proto jsou ráno extrémně unavení. Jenže většina pacientů po důkladném rozboru jejich spánkových návyků přiznává, že chodí spát nebo vstávají pokaždé v jinou dobu. A to je často kámen úrazu.

Horečka sobotní noci

Pokud jste ten typ, co páteční noc probdí až do sobotního rána, nečekejte, že vám v pondělí bude skvěle. Tělo se s nedostatkem spánku vyrovnává postupně. Když se k nevyspání přidá ještě alkohol, bude to o poznání horší. V sobotu se vyspíte do odpoledne, v neděli vstanete na oběd a v pondělí vás přepadne klasická pásmová nemoc, kterou si přivodíte rozhozením rytmu, na který se tělo snaží přes týden navyknout.

Jsme přednastavení

Každý tvor na zemi, člověka nevyjímaje, má organismus nastaven na určitý rytmus, který nás navádí, kdy už jsme unavení a měli bychom jít spát, ale také určuje, kolik spánku nám stačí k regeneraci. Oboje můžeme ovlivnit, nikoli však bez následků. Přemíra i nedostatek spánku a jeho nepravidelnost může způsobovat stavy podobné kocovině. Měli bychom se tedy držet určitého rytmu a snažit se z něj příliš často neodchylovat.

Jak se vyhnout únavě?

Pokud je to jen trochu možné, choďte spát i vstávejte každý den v týdnu ve stejnou hodinu a snažte se dodržovat i podobné časy. Pokud si chcete ráno přispat, nenastavujte budík déle, než o hodinu. Pokud cítíte, že vás přes den zmáhá únava, klidně si zdřímněte, ale nejpozději do druhé hodiny odpolední a maximálně na půl hodiny. Takový spánek je osvěžující. Spaní odpoledne a na delší dobu zapříčiní jenom to, že se vzbudíte unavení a rozlámaní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat