Bílkovinový nápoj před usnutím zvyšuje růst svalů a spalování tuků

Muži holdující pěstování svalů ve fitness centrech by se měli každý večer s uplynulým dnem loučit jednou porcí proteinového nápoje. Z experimentálního výzkumu fyziologů z Maastrichtu totiž vyplývá, že konzumace bílkovin před usnutím – velkou fází fyzického a psychického klidu – výrazně zvyšuje růst svalů a spalování tuků.

Vyplývá to ze sledování čtyřiačtyřiceti bodybuilderů v průběhu tří měsíců. Polovina dostávala před usnutím bílkovinový nápoj, polovina placebo. První skupina měla na konci sledovaného období výrazně větší a silnější svaly než skupina s placebo nápojem.

Večerní nápoj následoval po odpoledním cvičení. Podle expertů třicet gramů kaseinu a patnáct gramů sacharidů v nápoji nevedlo k nárůstu tuků, ale pouze svaloviny. Naopak spalování tuků se během spánku zvýšilo.

„Několik jiných studií prokázalo, že proteinový nápoj před usnutím zvyšuje syntézu svalů během noci. To podpořilo naši hypotézu, že dlouhodobé podávání aminokyselin před usnutím povede k maximální rychlosti růstu svalů a zvyšování jejich síly,“ uvedl doktor Tim Snijders z Maastrichtské univerzity.

Není pro každého

Neznamená to ale, že stačí před spaním popíjet proteinový nápoj a člověk bude hubnout. Naopak. Pokud nesportujete nebo proteinový nápoj nevhodně kombinujete, můžete si takovým rituálem způsobit pravý opak.

Nejběžnějším proteinem, který seženete na trhu, je ten ze syrovátky či kaseinu. Oba pocházejí z kravského mléka a obsahují všechny nezbytné aminokyseliny, které člověk potřebuje k výstavbě svalové hmoty. Při koupi preparátů se vyplatí investovat do těch z přírodních zdrojů, čím čistší a čím méně přídavných látek nápoj obsahuje, tím lépe. A platí pravidlo, že na kilogram tělesné hmotnosti by člověk měl přijmout 0,8 až 1,5 gramu bílkovin denně. Kulturisté až 2,5 gramu při nejvyšší zátěži.

Z experimentální studie vědců z Harvardovy univerzity, kteří sledovali několik tisíc dospělých, vyplývá, že vyšší příjem bílkovin souvisí častěji s nadváhou. A navíc nadměrný příjem bílkovin zatěžuje extrémně ledviny, které se snaží zbavit nadbytku dusíkatých sloučenin v krvi.

„Největší chybou, kterou amatérští sportovci a fitness nadšenci dělají, je ta, že si proteiny míchají s ochuceným mlékem plným cukrů a tuků. Z takového nápoje se spíš přibírá podkožní tuk, než budují svaly,“ vysvětluje odborník na výživu britskému deníku The Star.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat