Závislost na kapkách do nosu. Propadnout jí je snadné

Začalo to obyčejným nachlazením a teď, přestože rýmu už nemáte, vás trápí pocit ucpaného nosu, který nadále zaháníte kapkami či spreji proti rýmě? Děláte nejspíš velkou chybu! Snaha ulevit si od ucpaného nosu se totiž velmi snadno stane závislostí.

Varování mnozí nečtou

Zdánlivě neškodné kapičky, které zajistí volný průchod vzduchu vaším nosem, jsou v podstatě obyčejnou drogou, na což upozorňuje i příbalový leták. Dokonce i lékárník by vás měl informovat, že podobné přípravky není vhodné užívat déle než týden. Stejně tak jako na čokoládě, kávě, cigaretách nebo alkoholu si lze i na lécích, mezi které se kapky do nosu samozřejmě řadí, poměrně snadno vypěstovat silnou závislost.

Závislost jako každá jiná

S největší pravděpodobností si ani neuvědomíte, že se vaše tělo dožaduje další dávky, dokud nezačnete nacházet lahvičky po celém domě a chytat záchvaty paniky, když zjistíte, že jsou všechny prázdné. Abstinenční příznaky jsou sice slabší, než u tvrdých drog, ale srovnatelné s těmi měkčími. Mezi prvními příznaky je pocit ucpaného nosu. Pakliže kapky neaplikujete, mohou se objevit bolesti hlavy, stres, pocení a panické ataky, které plynou z mylného přesvědčení, že se nebudete moci nadechnout.

Velmi nepříjemné následky

Přehnané užívání kapek do nosu způsobuje vysušování a poškozování nosní sliznice, které může být dokonce nevratné a pacient je nucen podstoupit operaci, při které lékaři provedou její rekonstrukci.

Největším rizikem je užívání léčivých přípravků, které obsahují sympatomimetika – dekongestanty, což jsou látky, které stahují cévy. Ačkoli mají schopnost uvolnit zduřelou sliznici, při nadměrném užívání působí zcela opačně. Jsou to právě sympatomimetika, která způsobují stále se opakující otoky vašeho nosu. Ve snaze se nepříjemného pocitu zbavit, lidé užívají kapky stále častěji, čímž se ocitají v bludném kruhu, ze kterého není úniku jinak, než radikálním řešením – okamžitě přestat.

Jak z toho ven?

V první řadě zkuste to nejjednodušší, co můžete udělat. Prostě kapky zahoďte a pár dní vydržte. Ačkoli budete pociťovat silný diskomfort, sliznice se po pár dnech či týdnech navrátí k normálu a vy budete moci dýchat opět zcela normálně. Pokud jsou pro vás pocity natolik nesnesitelné, požádejte o pomoc lékaře, který vám předepíše kapičky, které pomohou zredukovat otok sliznice, ale nijak ji nepoškodí.

Nadále si dávejte pozor, jaké léky v případě potřeby užíváte a nepřekračujte doporučenou dobu užívání, ani dávkování. Nejběžněji se doporučuje neužívat kapky déle než týden, u dětí dokonce maximálně tři dny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat