Čím méně času na cvičení, tím intenzivnější musí být

I desetiminutová bryskní procházka denně se počítá. Ale platí, že čím víc z každého dne člověk stráví intenzivním pohybem, tím lépe pro jeho zdraví a tím nižší riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny má. Ideální je pohybovat se hodinu pětadvacet dní v měsíci. Ale lidé, kteří nemají čas denně sportovat hodinu, můžou zvolit kratší, zato velmi intenzivní intervalový trénink.

Vědci z čínského Šan-tungu totiž zjistili, že při snižování rizika onemocnění oběhové soustavy, rakoviny a úmrtí na jakékoli příčiny se počítá jakýkoli pohyb. Samozřejmě čím déle člověk denně sportuje a čím intenzivněji se pohybuje, tím lépe. Ale už deset minut bryskní chůze denně sníží riziko úmrtí na jakékoli příčiny u osob starších čtyřiceti let o osmnáct procent.

Z jedenáctiletého sledování deseti tisíc Američanů dále vyplývá, že pokud člověk cvičí pět hodin týdně, riziko se sníží už o jednatřicet procent

„Lidé, kteří mají málo času na cvičení, by pak měli zvážit o to intenzivnější formu pohybu,“ tvrdí profesor Po Si z Univerzity v Šan-tungu.

Právě pro časově vytížené osoby jsou dnes ve fitness centrech připraveny vysoce intenzivní intervalové tréninky, které slibují skvělou kondici a pevné svaly i za dvacet minut cvičení denně.

Riziko pro pecivály

Patříte mezi jedince, kteří se k jakémukoli pohybu musejí vysloveně nutit a pokus o nějaký sport u nich před lety dopadl nevalně, a tak jste pohyb prostě ze svého života vyškrtli? Pak vězte, že si zaděláváte na zdravotní obtíže. A vůbec teď nemáme na mysli jen obezitu a s ní spojené choroby. Co všechno hrozí?

Jednou z hlavních předností cvičení je zlepšení krevního oběhu. V opačném případě ale cirkulace dosti zahálí, takže se mohou objevit trable s vysokým tlakem a cholesterolem. Pohybová aktivita také „trénuje“ srdeční sval i cévy, díky čemuž se zvyšuje i odolnost organismu vůči stresu. Tedy alespoň tak to vidí britští odborníci, kteří zároveň poukazují na to, že právě stres je hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob.

Absence jakéhokoli pravidelného pohybu oslabuje kosti, což vzniku osteoporózy poskytuje ty nejlepší možné podmínky. Vy následně budete náchylní ke zlomeninám a „ozvou“ se i bolesti kloubů, které se za příjemné považovat rozhodně nedají. Vážně se nechcete jít projít, zatančit si nebo oprášit kolo v garáži? Dle názorů lékařů tím pravděpodobnost osteoporózy výrazně snížíte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat