Jediná dávka antibiotik způsobí nezvratné poškození střevní mikroflóry

Jediná dávka antibiotik ovlivní zásadně negativním způsobem střevní mikroflóru minimálně na celý následující rok po jejich požití. Podle vědců z Londýnské univerzity je ale toto poškození nezvratné po celý život.

Stačí tedy užít antibiotika jedinkrát a unikátní skladba bakterií, plísní a ostatních mikrobů, které zásadně ovlivňují imunitní systém, psychiku a metabolismus člověka, se změní. Velmi nepříznivě pro všechny zmíněné systémy.

Bez možnosti návratu

U zdravého člověka žije ve střevech asi tisíc druhů různých bakterií a dalších mikroorganismů v řádech bilionů jedinců. Čím vyšší je různorodost střevní skladby, tím pevnější zdraví člověk má.

Jediná dávka antibiotik ale zásadně sníží druhovou pestrost, která se nepodaří obnovit ani do roka poté a nepomůžou ani probiotika užívaná ústně.

„Lidé vědí, že jim antibiotika sníží druhovou pestrost mikrobů ve střevech, když se léčí, ale podle našeho modelu, který jsme vyvinuli, dojde k narušení skladby tak, že dojde k zásadní přestavbě, zřejmě doživotní. Když si představíte složení mikrobiomu jako kouli odpočívající v údolí, antibiotika do té koule kopnou a překopnou ji do úplně jiného údolí, kde zůstane a už není schopna vrátit se do původního údolí,“ tvrdí doktor Liam Shaw z Londýnské univerzity.

Předepisování s rozumem

Sami autoři se přitom nesnaží tvrdit, že by antibiotika lidé měli přestat užívat obecně.

„Antibiotika jsou někdy extrémně nezbytná, ale tento druh poškození střev, které záleží na typu antibiotik, by měl být zřejmě brán v budoucnosti v úvahu, když se rozhoduje o předepisování antibiotik,“ míní Shaw.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat