Očistná kúra z lněného oleje vás zbaví spousty neduhů

Lněnému oleji se připisuje magická moc již od pradávna, měl totiž ochraňovat rodinu od neštěstí, zla a nedostatku. Pro svou atypickou chuť se skvěle hodí do salátů, tvarohu a studené kuchyně. Věděli jste však o jeho zázračných účincích v boji s některými onemocněními?

Lněný olej obsahuje až 95 % omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou pro všechny buňky a orgány v našem těle nedocenitelné. Chrání před mnoha nemocemi, včetně nádorových. Obecně platí, že příčinou řady chronických onemocnění je nadměrná produkce enzymu oxidázy, podílejícím se na procesu okysličování.

Právě již zmíněné nenasycené mastné kyseliny jsou velmi nápomocné při rozkladu tohoto enzymu. Navíc snižují tlak, předchází oběhovým onemocněním, krotí vysokou hladinu tuků v krvi, udržují řídkou krev a zajišťují její proudění do míst, jenž jsou již nedostatečným zásobováním krve poškozena. Z těchto důvodů je lněný olej doslova zázrakem, který se hodí pro jarní očistné kúry.

Dbejte však na pravidla jeho konzumace, jelikož olej velmi rychle oxiduje a žlukne. Je třeba ho uchovávat v mrazicím boxu a v chladničce, a to jen v takovém množství, které rychle spotřebujete. Též namleté lněné semínko je nutné skladovat v chladu a temnu. A jak konkrétně se postupuje u uvedené kúry, která předchází různým druhům onemocnění?

Kombinace, která vás vyladí

Rozmixujte 5–8 lžic lněného oleje ve 125 gramech tvarohu nebo v přírodním bílém jogurtu. Takto připravenou studenou omáčku lze dochutit medem či kajenským pepřem. Můžete ji podávat k bramborám, salátům, ale i jako dip na ovoce, ovocné rosoly či ke strouhanému jablku. Co se týče denního množství, měli byste zvládnout alespoň 8 lžic této omáčky. A očistnou kúru kombinujte s namletým lněným semínkem.

Povolené potraviny

V první den očisty nejezte nic, pouze omáčku, velké porce namletého lněného semínka a čerstvě vylisovanou zeleninovou šťávu – ze začátku rozředěnou vodou. Další dny se stravujte lehce, snídejte nejlépe přírodní müsli se sušeným ovocem a ořechy, přidávejte „lněnou omáčku“ nebo dvě velké lžíce rozmixovaného lněného semínka.

Jako svačinku si dopřejte čerstvě vylisované šťávy. Povolené je i smoothie. K obědu volte rýži, zeleninu na páře, brambor, občas krůtí či kuřecí maso, ryby. Nezapomínejte na pití 2 litrů kvalitní pramenité vody.






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat