Sterilizace je stále vyhledávanější formou antikoncepce

O ambulantní sterilizaci má zájem stále více žen. Důvody jsou naprosto zřejmé - otěhotnění není již na pořadu dne a každodenní prášková povinnost je zatěžující. Jedná se o rychlou a spolehlivou metodu antikoncepce, která vyřeší starosti s nechtěným početím do konce vašeho života. Pokud se pro ni ale rozhodujete, měly byste si zákrok dobře rozmyslet.

O co jde?

Sterilizace je v podstatě přerušení vejcovodu, který je nejčastějším místem setkání vajíčka se spermií. K přerušení vejcovodu se používá několik technik. Někdy se sterilizace provádí současně s jiným operačním zákrokem, například při císařském řezu. Tehdy se k jeho přerušení používá metoda přepalování či podvázání. Provádí-li se ale zákrok ambulantně, vpraví se do vejcovodu maličká spirálka či proužek, který způsobí, že sliznice ve vejcovodu sama sroste a cestu k vajíčku tak zaslepí.

Jak zákrok probíhá?

Pokud jde pacientka k ambulantnímu zákroku, nezdrží se déle než půl hodiny. Celý zákrok probíhá při vědomí a není zapotřebí použití utišujících látek či anestezie. Nepříjemnost tohoto zákroku lze přirovnat k aplikaci nitroděložního tělíska. V případě potřeby může pacientka užít běžná analgetika.

Pro koho je tato metoda vhodná?

Metoda ambulantní sterilizace je vhodná především pro ženy, které jsou citlivé na klasickou hormonální antikoncepci, mají po jejím užívání sklony k výkyvům váhy, nepravidelnostem menstruačního cyklu či silnému krvácení. Je také dobrou volbou pro ženy, které trpí cévním onemocněním nebo se u nich, případně v jejich rodině, objevila trombóza, plicní embolie nebo porucha krevní srážlivosti.

Takže už nemůžu mít nikdy děti?

Sterilizace jako taková vás nepřipraví o možnost stát se rodiči, pokud si to jednoho dne rozmyslíte. Budete však muset podstoupit metodu asistované reprodukce. To je však jediná zásadní změna, kterou s sebou účinek antikoncepce přináší. Po hormonální a sexuální stránce zůstává vše při starém.

Chcete zákrok podstoupit? Přijďte za 14 dní.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zákrok trvalý, je třeba si ho pořádně rozmyslet. Jediné podmínky, které však musíte pro jeho provedení splňovat, jsou dosažení jednadvaceti let věku, vyplnění žádosti potvrzené lékařem a přijetí čtrnáctidenní lhůty na rozmyšlenou. Ambulantní sterilizace vás bude stát 25 000 korun. Což je v dlouhodobém výhledu levnější než užívání klasické hormonální antikoncepce.

Zdroj: acog.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat