Okurka na čelo, mrkev na zrak, cibule na kašel... Co opravdu funguje?

Naše babičky a maminky často pokrývaly svůj obličej okurkovými slupkami, nabádaly nás, abychom jedli mrkev, na kašel vyráběly cibulový sirup a do uší nám cpaly česnek. Opravdu ale tyto babské návody fungují?

Okurka na čelo i dekolt

Babičky moc dobře věděly, proč si obličej obkládají zbylými slupkami ze salátových okurek. Kromě velkého množství vody totiž tato zelenina obsahuje ještě vitamin E, C, vitaminy skupiny B, ale také mnoho minerálů. Ať už je to samotná konzumace nebo masky vyrobené z této zeleniny, jednoznačně to naší pleti prospívá. Snižují se otoky, pleť se vypíná a hydratuje, okurka navíc podporuje tvorbu kolagenu, čímž pomáhá likvidovat nechtěné vrásky. Také vás umí zbavit tmavých kruhů pod očima, rozšířených pórů a vyčistí vaší pleť. Takže? Vzhůru do oddělení zeleniny!

Mrkev na dobrý zrak

Tady to bohužel není tak docela pravda. Mrkev obsahuje beta-karoten, ze kterého vzniká vitamin A. Nedostatek vitaminu A může vést k poruchám růstu, potížím s pletí a vlasy, ve velice ojedinělých případech může nedostatek vitaminu A vést k rozvoji šerosleposti. Že by ale konzumace mrkve měla co dočinění s kvalitou našeho zraku jako takovou, se lékařům potvrdit nepodařilo.

Špenát pro silné svaly

Jak je to s působením špenátu na růst naší svalové hmoty? Asi podobně, jako je tomu s tou mrkví. Informace o desetinásobném množství železa, které špenát v porovnání s jinou zeleninou obsahuje, byla totiž mylná. Kyseliny, které jsou ve špenátu obsažené, dokonce zamezují vstřebávání vápníku a železa v organismu člověka, takže kromě oblíbené chuti z něj nic moc nevymáčknete. Pepek námořník z vás tedy nebude.

Česnek proti zánětům uší

Zejména u dětí se můžeme často setkat se záněty středního ucha. Babičky věřily, že od bolesti uleví stroužek česneku vložený do ucha. Lékaři ale upozorňují, že kromě nefunkčnosti této metody riskujete i poškození ušního ustrojí. Jako první pomoc doporučují obklady nebo kus vaty namočený v silném alkoholu. Česnek si nechte až k večeři.

Cibule na kašel

Také jste jako malí milovali cibulovou šťávu s cukrem? Cibule obsahuje vitaminy B1, B2, C a A, ale také antibiotické látky, které mají pozitivní účinky při léčbě zánětů horních cest dýchacích. K léčbě kašle se tedy sirup z cibule perfektně hodí. V tomhle se naše babičky nepletly.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat